Vogelaars gespot in Costa Rica!

Jaarlijks trekken er duizenden Nederlanders naar het buitenland op zoek naar de meest bijzondere, kleurrijke en exotische vogels. Deze mensen, beter bekend als vogelaars of Bird-Watchers zijn geïnteresseerd in het observeren en bestuderen van wilde vogels. Eén van de doelen van vogelaars is om zoveel mogelijk vogels te spotten. Deze vorm van toerisme is tegenwoordig erg populair en dat is mede te danken aan het groeiende bewustzijn voor duurzaamheid en een milieubewust leven. Costa Rica komt dan al snel in beeld als land dat haast gemaakt lijkt te zijn voor vogelaars met meer dan 850 soorten vogels! Daarnaast is het één van de landen met de hoogste biodiversiteit en beschikt het over vele natuurparken en adembenemende landschappen.

  • Er zijn veel soorten vogels in Costa Rica dankzij de verschillende ecosystemen en klimaatzones in het land die voor verschillende leefgebieden hebben gezorgd.
  • De vogel die is uitgeroepen tot nationale vogel en deze titel met eer mag dragen is de grays lijster, ook wel Yigüirro genoemd.
  • Bekende nationale parken in Costa Rica zijn 'Parque Nacional de Piedras Blancas', 'Parque Nacional Corcovado' en 'Parque Nacional Manuel Antonio'.

Dat Costa Rica een hoge biodiversiteit heeft komt mede door de geografische ligging tussen de de Stille en Atlantische Oceaan en de twee continenten Noord- en Zuid-Amerika in. Het land bestaat uit een relatief klein landoppervlak van 51.100 km2 waarvan 38% uit bos en jungle bestaat. Daarvan is weer meer dan 25% beschermd gebied met veel nationale parken en reservaten. Voor vele vogelaars is dit het paradijs op aarde, doordat Costa Rica te maken heeft met verschillende ecosystemen en klimaatzones. Door deze verschillen in vocht en temperatuur zijn er verschillende bossen ontstaan zoals mangrovebossen en tropische regenwouden. Deze zones hebben zich weer gevormd tot andere leefgebieden en trekken dus automatisch andere vogels in Costa Rica aan.

Naast de vogelsoorten die enkel en alleen in bepaalde gebieden van Costa Rica leven zijn er ook nog meer dan 220 trekvogels op doorreis, overwintering, om uit te rusten of om zichzelf te voeden. Deze vogels trekken voornamelijk over de oostkant van Costa Rica. Wanneer de trekvogels van lange afstand komen wordt dit door menigeen gezien als de beste tijd om Costa Rica te bezoeken.

Vogels die sierlijk en parmant, haast gewichtloos door de lucht zweven en tot ver over de boomtoppen reiken. Iedere vogel heeft wel iets unieks. Costa Rica heeft bijvoorbeeld alleen al meer dan 50 soorten kolibries en 20 soorten papegaaien. Enkele bijzondere vogels die vogelaars met een beetje geluk kunnen spotten zijn de koningsgier, de harpij en de zwarte goean. Met hun prachtige voorkomen en volle verendons zijn deze vogels één van de soorten die in Costa Rica het land vertegenwoordigen en benadrukken als unieke vogellaarsbestemming. De meest bekende vogel is toch wel de grays lijster, ook wel bekend als de Yigüirro. Dit is de nationale vogel van Costa Rica sinds 1977. Deze vogel dankt zijn titel aan het gezang dat weerklinkt aan het begin van de regenmaanden tijdens het broedseizoen tussen maart en mei in. De grays lijster duikt vaak op in liederen, verhalen en Costa Ricaanse literatuur en symboliseert een vruchtbare grond. De vogel heeft een kleikleurige vederdons en is onmiskenbaar in de wildernis van Costa Rica.

In deze wildernis bevinden zich verder heel wat natuurparken in Costa Rica waar deze vogels en meer in volle glorie te bewonderen zijn. Eén van die parken is 'Parque Nacional de Piedras Blancas' en is gelegen in het zuiden van Costa Rica aan de Stille Oceaan. Het park bestaat uit bergen en rivieren en is bedekt met een dikke laag eeuwig groen bos waar je naast vogels ook andere extraordinaire dieren en planten zult tegenkomen. Naast het nationale park 'Piedras Blancas' zijn er nog andere bekende nationale parken zoals 'Parque Nacional Corcovado' en 'Parque Nacional Manuel Antonio'. Wil je hier in alle rust genieten van de vogels dan kun je het beste vroeg opstaan om eventuele stromen toeristen te ontlopen.

Kortom: genoeg vogels in Costa Rica om te spotten! Wat Costa Rica bijzonder maakt is niet alleen het spotten van al deze vogels, maar ook het landschap waarin deze vogels leven en zich voortbewegen is er één uit duizenden.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.