Toledo is de hoofdstad van de regio Castilië-La Mancha in centraal Spanje en ligt 70 kilometer ten zuiden van Madrid. Toledo staat ook op Werelderfgoedlijst van UNESCO door haar rijke geschiedenis en diversiteit aan culturen.

Toledo was de hoofdstad van Spanje tot 1561 en wordt nu nog steeds gezien als één van de belangrijkste steden van de Spaanse kerk. De stad staat ook bekend om de vele dolken en zwaarden die je overal in de stad tegenkomt. Toledo is ook de stad van El Greco, een bekende schilder.

Het oude Toledo is in handen geweest van de Romeinen die de stad Toletum noemden tot 192 v.Chr. Verder is Toledo ook nog onderdeel geweest van de Visgoten van 534 tot 712 n.Chr. In de Moorse tijd, 712 tot 1085 n.Chr heette de stad Tolaitola. Na deze tijd maakte Toledo een bloeiende tijd door door middel van de zijde- en wolindustrie en ook door wapenfabricage.

Hoewel Toledo niet een grote oppervlakte heeft is het wel een belangrijk middelpunt  economisch en sociaal gezien. De stad is rijk aan cultuur en Spaanse geschiedenis. Ook kan Toledo goed wandelend bezichtigd worden. Alle bezienswaardigheden, monumenten, musea en andere interessante plekjes liggen dicht bij elkaar. Het is wel aan te raden om goede schoenen of stevige slippers te dragen aangezien, net als in alle andere steden in Spanje, de straten meestal voorzien zijn van kleine steentjes.

Toledo staat over het algemeen bekend als “De stad van de drie culturen”. De reden hiervoor is dat er christelijke, mohammedaanse en hebreeuwe culturen binnen de stadsmuren leefden en dit heeft zijn sporen in de stad achter gelaten. Dit is met name te zien aan de bijzondere architectuur waar alle drie de culturen samen komen en er een eigen persoonlijkheid aan geven.

Tijdens de Spaanse burgeroorlog werd Toledo pas echt beroemd door het beleg van het Alcázar. Aan het begin van de Spaanse burgeroorlog nam het beleg van het Alcázar van Toledo plaats, dit was een belangrijke militaire confrontatie tussen tegenstanders en medestanders van Francisco Franco. Van 21 juli tot 27 september 1936 werd de stad Toledo en met name het Alcázar belegerd door burgers die trouw bleven aan de linkse regering. Het Alcázar werd verdedigd door kolonel José Moscardó. Op 25 juli namen de belegeraars de zoon, Luis, van kolonel Moscardó  gevangen en wilde hem vermoorden als het Alcázar zich niet binnen tien minuten zou overgeven. De kolonel vroeg zijn zoon aan de telefoon om hem toe te spreken en zei tegen hem: “Draag je ziel op aan God en roep luid Leve Christus Koning! Leve Spanje!” De zoon antwoordde: “Dat is iets dat ik kan volbrengen!”. Na deze weigering van overgeven werd de zoon een maand later op bloedige wijze vermoord. Op 27 september, na twee maanden belegering, werd het Alcázar ontzet door Franco.

Juist door de rijke geschiedenis van Toledo is het een prachtige stad om te bezoeken. Vervoer naar Toledo is gemakkelijk vanaf Madrid. Het is zeker een keer de moeite waard om Toledo te bezoeken als je de kans krijgt. Je kunt namelijk echt genieten als je in deze stad loopt!     

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.