Spaanse eetcultuur

De Spaanse eetcultuur kent vele typische Spaans gerechten. Waaronder tapa gerechten en de Spaanse paella. Tapas en paella zijn de meest bekende gerechten uit de Spaanse keuken. Deze gerechten zijn beide gemakkelijk zelf thuis te maken.

Tapas

Tapas is een verzamelnaam voor alle kleine tapas hapjes die in Spanje voornamelijk in bars en cafés worden gegeten. Spanjaarden eten deze tapas vaak tussen hun ontbijt en lunch of tussen hun lunch en diner. In Spanje lunchen de mensen rond de klok van 14 uur en het diner komt bij de meeste mensen pas rond 22 uur op tafel, je kunt je dus wel bedenken dat een tapas tussen door lekker is.

Er bestaan wel honderd verschillende soorten tapa. Bijna iedere regio in Spanje heeft zijn eigen specialiteiten. Een voorbeeld van een bekende tapa in het noorden en binnenland van Spanje zijn ´pintxos´. Dit zijn kleine sneetjes brood die belegt zijn met van alles en nog wat. Enkele andere voorbeelden van tapas zijn patatas bravas (gebakken aardappeltjes in pikante tomatensaus), tortilla de patatas (aardappelomelet), garnalen, meloen met ham en pinchos.

Tapas hapjes zijn redelijk simpele hapjes en zijn gemakkelijk thuis te maken. Ook zijn tapas ideaal als snack tijdens een feestje. Met een van de vele tapas recepten die online te vinden zijn heb je in een handomdraai een tafel vol lekkere hapjes.

Paella

Een ander typisch Spaans gerecht is paella, dit is een oorspronkelijk Valenciaans gerecht. Paella is een rijstschotel die per regio een andere bereidingswijze heeft. Het voordeel van paella is dat er zoveel verschillende soorten heeft dat bijna iedereen wel paella lust. Het belangrijkste hoofdingrediënt is de rijst, en naar eigen wens kan er dan worden gekozen om gebruik te maken van vis en schaaldieren of kip en konijn.

Ook paella is een Spaans gerecht dat gemakkelijk zelf thuis te maken is. Zoals verteld kun je zelf de ingrediënten kiezen. Het enigste wat verder belangrijk is, is de verhouding tussen de rijst en het vocht. De rijst van Paella wordt meestal gekookt in vis- of kippenbouillon, om zo een sterkere smaak te creëren. De vuistregel is dat 3 delen bouillon gelijk staan aan 1 deel rijst. Maar ook dit verschilt per variant van het gerecht.

Tapas en paella zijn slechts twee van de vele Spaanse gerechten die gemakkelijk zelf thuis te bereiden te zijn, en daarvoor hoef je geen professionele kok te zijn!

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.