In Juli was het weer zover, de Olympische Spelen 2012. Deze keer gehouden in Londen. Spanje staat onder andere bekend om haar successen met voetbal, tennis en basketbal. Maar hoe heeft Spanje het er nu echt vanaf gebracht?

Voorafgaand aan de Olympische Spelen werden er al hoge verwachtingen aan het Spaanse voetbalteam gesteld. Omdat Spanje in 2008 én 2012 het EK, en in 2010 het WK heeft gewonnen werd er veel van de ploeg verwacht. Er gingen drie EK spelers mee naar Londen. Het team werd vooraf als favoriet genoemd voor de gouden plak. Helaas verloren ze in de eerste speelronde tegen Japan. De wedstrijd daarna werd helaas ook met een verlies voor Spanje geëindigd, tegen Honduras. Na deze twee wedstrijden had Spanje geen kans van winnen meer.

Na een ietwat moeizame start boekte Spanje uiteindelijk toch mooie resultaten met in totaal 17 medailles. Dit is er een minder dan bij de Spelen van 2008 in Peking, en maar drie minder dan Nederland dit jaar. Het hoogste aantal gewonnen medailles ooit door Spanje tijdens de Spelen is 22. Dit was in 1992 toen de Spelen in Barcelona plaatsvonden.

Goud Spanje won drie keer goud. De zeilster Marina Alabau Neira bracht de eerste gouden overwinning binnen. Spanje heeft op de eerste dag van het Olympisch taekwondo-toernooi goud én zilver gewonnen. De gouden medaille ging naar Joel González tegen Zuid-Korea. Het succesteam Tamara Echehoyen, Sofía Toro en Angela Pumariega hebben de eerste plaats behaald met zeilen tegen Australië. Tijdens deze zeilwedstrijd voeren beide landen boeg aan boeg totdat het Australische team de macht over het stuur verloor waarna de stuurster overboord het water in viel. Hierdoor kon Spanje makkelijk doorvaren.

Zilver
De Spaanse atleten wisten in totaal tien zilveren medailles binen te halen. Het Olympisch basketbaltoernooi kreeg dezelfde finale als vier jaar geleden: Spanje tegen de VS. Helaas verloren de mannen deze wedstrijd met 100-107. Desondanks een prestatie om trots op te zijn! Verdere zilveren medailles werden gewonnen door Spanje met de volgende sporten; kanovaren, synchroomzwemmen, taekwando, traitlon, waterpolo en zwemmen.

Brons
De derde plaats werd vier keer behaald. Dit was met kanovaren, synchroomzwemmen, worstelen en handbal.

Een paar grote sportnamen uit Spanje konden helaas niet meedoen aan de Spelen. Een voorbeeld hiervan is de tennisser Rafael Nadal. De toptennisser die eigenlijk was uitgekozen om de vlag te mogen dragen op 27 juli, voelde zich niet fit genoeg om aan te treden bij de Spelen. "Het is een van de meest trieste momenten uit mijn leven" liet hij weten. Nadal dealt nog steeds met de gevolgen van een blessure aan zijn linker knie.

Door de crisis in Spanje was het land genoodzaakt om zo goedkoop mogelijk tenues aan te schaffen. Het Russische bedrijf Bosco maakte ze gratis en schonk daarbij nog eens acht miljoen euro aan het Spaanse Olympische Comité. Helaas werd er veel commentaar op dit tenue geleverd. Het tenue zou volgens velen op een canavalspak lijken. De directeur van het Spaanse Olympische Comité, Alejandro Blanco, verdedigt de keuze: "Als je het verschil tussen het betalen van anderhalf miljoen van belastinggeld en gratis tenues meet, dan is er geen discussie."

Sport is erg belangrijk in Spanje. De Spanjaarden mogen dan ook zeker trots zijn op de resultaten die de atleten hebben behaald tijdens de Olympische Spelen 2012!

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.