Spellen zijn een vorm van vrijetijdsbesteding die door het verstrijken van de tijd aangepast en veranderd zijn aan de omgeving. Ze worden door de oudere generatie weer overgedragen op de jongere generatie, die het vervolgens weer doorgeeft aan de volgende generatie, enz.. Zoals wij vroeger allemaal hinkelden, knikkerden en tikkertje speelden, zijn er in Spanje ook diverse Spaanse spellen die traditiegetrouw gespeeld werden en tot op heden nog dagelijks worden uitgevoerd door jong en oud. Spanje is namelijk een land met een rijke geschiedenis vol tradities en verhalen waar vele spellen uit voort zijn komen. Vroeger gingen de spellen namelijk van dorp tot dorp, waarbij iedereen weer een eigen versie van het spel had verzonnen.

  • Een typisch Spaans spelletje en waarschijnlijk één van de meest populaire kaartspellen is het kaartspel 'el Mus'.
  • Populaire spellen die in Spanje veel gespeeld worden zijn over de hele wereld bekend.

Spanje heeft zelfs een eigen kaartendek (juego de naipes of cartas de jugar) dat beter bekent staat als Spaans kaartendek. Het komt voort uit de veertiende eeuw. Deze baraja española (Spaans kaartendek) bestaat normaal gesproken uit 48 kaarten met verschillende historische figuren en symbolen erop. Van deze kaartspellen is het meest bekenste spel waarschijnlijk 'el Mus'. Dit kaartspel komt oorspronkelijk uit het Baskenland en is één van de meest populaire kaartspellen van Spanje. Naast Spanje wordt dit spel ook voor een groot deel in Latijns-Amerika en een klein deel van Frankrijk gespeeld. Het heeft een geschiedenis van wel meer dan 200 jaar oud en over de betekenis en herkomst van de naam bestaan verschillende theorieën. De naam 'Mus' kan zijn ontstaan uit de Baskische taal, waar musu kus betekent. Een andere theorie is dat het woord uit het Latijns musso komt en stil zwijgen betekent. Dit is het tegenovergestelde van praten en werd gebruikt om het spel te laten beginnen. Normaal gesproken wordt het spel met vier spelers in twee paren gespeeld met het Spaanse kaartspel en bestaat het spel uit 40 kaarten. Het kaartspel bevat dan geen achten, negens, tienen en jokers. De regels van het spel kunnen echter sterk van elkaar variëren zoals bij ieder kaartspel voorkomt. Het spel heeft vier rondes: grande (groot), chica (klein), pares (paar), juego (spel) en het doel van het spel is om 40 punten te behalen. Het is een verbaal spel waarin de spelers van hetzelfde team altijd tegenover elkaar zitten en aan de hand van signalen met elkaar kunnen communiceren.

Naast het kaartspel zijn er voor kinderen veel verschillende spellen. De meest bekende spellen die al sinds oudsher worden gespeeld en tot op heden nog steeds populair zijn: 'oca' (Ganzenbord), 'escondite' (verstoppertje), 'gomas' (elastieken), 'peonza' (draaitol) en 'rayuela' (hinkelen). 'Oca' is een leuk bordspel met genummerde vakjes in een spiraalvorm. Er gaan verhalen rond dat de eerste versie van dit Spaanse spelletje een cadeau van Francesco I de Medici (groothertog van Toscane) aan Filips II van Spanje was ergens tussen 1547 en 1587. Ook het spel 'Gomas' is een traditioneel spel van Boliviaanse afkomst, waarbij een lange elastische band door twee spelers wordt uitgerekt. Een derde speler moet sprongen en kunstjes doen in het midden van de elastische band. Als er een fout is gemaakt, moet de speler gaan en mag een ander verder.

Andere traditionele spellen in Spanje (en ook in andere landen) zijn 'damas' (dammen), 'dominó' (domino) en 'parchís' (mens erger je niet). Deze spellen zijn vooral populair onder de wat oudere mensen, omdat hier ook rustig bij gezeten kan worden. Het zijn echte denkspellen en echte gezelschapsspellen die de mensen voor langere tijd kunnen bezighouden.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.