Spanjaarden houden van lekker eten! Tapas, paella, tortilla noem maar op... Wat in de Spaanse keuken niet kan ontbreken is olijfolie. Dit typisch Spaanse element wordt in vrijwel alle gerechten verwerkt. In Spanje kun je daarom ook de meest lekkere olijfolie vinden.

Olijfolie gaat al heel ver terug in de geschiedenis, namelijk tot 4000 voor Christus. Toendertijd groeiden er alleen olijfbomen bij de middellandse zee. Maar tegenwoordig kunnen ze overal groeien. Spanje is toen als eerste begonnen met het produceren en exporteren van de olie. Behalve als gezond voedingselement, werd het ook gebruikt om licht en warmte op te wekken.

Spanje, de grootste olijfolie producent ter wereld

Spanje is de grootste olijfolie producent ter wereld. Veel van de Spaanse olijfolie is van de beste kwaliteit. De soort olijfolie die als beste wordt beschouwd met de meest uitgesproken smaak is de Extra viegre olijfolie. Dit komt omdat deze olie van één persing afkomt. Andere soorten olie komen van meerdere persingen, waardoor de smaak minder wordt. Spaanse olijfolie merken zijn Oleoestepa, Ybarra Gran Seleccion Afrutado, Carbonell en Hacendado. Wat opvallend is aan de Spaanse olijfolie is dat deze een goudgele tint heeft, in tegenstelling tot olijfolie uit andere landen, welke groen zijn. Dit maakt de Spaanse olijfolie speciaal. Wat de Spaanse olijfolie ook anders maakt is de krachtige aroma en de peperachtige smaak die hij vaak heeft. De Spaanse olijfolie is verrukkelijk.

Het mediterrane keuken

In de meditterane keuken wordt de olijfolie voor alles gebruikt. Het meditterane dieet wordt beschouwd als een van de gezondste. Dit komt voornamelijk omdat alles vers wordt gebruikt en van hoge kwaliteit is. De locals zelf zijn de grootste fan van hun keuken en hechten veel waarde aan het gebruik van verse ingrediënten. Buiten het feit dat er zoveel vers wordt gebruikt, zijn het ook vooral gezonde vetten en voedingsstoffen die je binnen krijgt.Het voorkomt onder andere hart- en vaatziekten.

Aanbevolen is om dagelijks 2 á 3 soeplepels olijfolie in het eten te verwerken. Wist je ook dat olijfolie voor een gezond tandvlees en witte tanden zorgt, tegen rimpels werkt en je er mooie nagels van krijgt.  Het helpt veroudering tegen te gaan en er zijn veel cosmetische huis-middeltjes waarin olijfolie wordt verwerkt..

Dat kunnen wij in Nederland ook! Doe het zomers lekker in een salade of gebruik het om te frituren. Of doe de Spaanse keuken na en maak lekkere tapas! Je kunt de olijfolie vrijwel overal voor gebruiken.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.