Spaanse Ham

go to top

Spaanse Ham

Spaanse Ham

Merel Loomans

Spanje staat bekend om zijn heerlijke en bovenal bijzondere hammen. De meeste hammen worden geproduceerd in Spanje, maar toch wordt er in Italië meer geëxporteerd. De reden hiervoor is dat elke Spanjaard gemiddeld 5 kilo ham eet per jaar, dit is twee keer zo veel dan in Italië. Spanje kent veel soorten Spaanse ham van Serrano tot en met de bekende Pata Negra. Hieronder worden de bekendste besproken.

Serranoham komt oorsponkelijk uit de bergen. Tegenwoordig wordt deze Jamón Serrano geproduceerd met een bijzonder Spaans varkensras. Nog altijd worden de hammen op de orginele manier gedroogd met grof zeezout voor een tijd van 6 tot zelfs 36 maanden.

De bekendste Spaanse ham is zonder twijfel toch wel de Jamón ibericó Pata Negra (zwarte poot). De productie van deze ham ligt in Guijuelo in de gemeente Salamanca. Het varken leeft in het bos en wordt daar ruim gevoed met vers gras, kruiden, wortels, olijven maar bovenal met eikels. Doordat het varken vrij rond kan lopen heeft het vlees een kruidige en nootachtige smaak. In Spanje noemt men deze ham ´Jamón Ibérico´. Deze ham kent nog 3 verschillende soorten:

  • De meest bekende en daardoor ook duurste ham is genaamd ´jamón ibérico de bellota´, bellota betekent eikel in het Spaans. In de laatste 4 maanden eet het varken alleen eikels, dit zorgt voor de bijzondere nootachtige smaak.
  • Een andere soort van Ibérico is de ´jamón ibérico de recebo´. Deze ham is van varkens die in hun laatste periode alleen maar eikels en graan hebben gegeten.
  • De laatste soort ham is de jamón ibérico de cebo, of gewoon alleen jamón ibérico. De varkens hebben in hun periode alleen graan gegeten, en worden voor 24 maanden gerijpt.

Wist je dat....

  • de varkens de laatste 4 maanden met 800 gram tot een 1 kilo aankomen per dag.
  • de ham 35% van zijn totale gewicht verliest door het drogen.
  • de ´jamón ibérico de bellota´ de duurste ham ter wereld is.
  • de voorpoten 6 tot 8 maanden korter rijpen dan achterpoten.
  • Back

Meer reisverhalen