Churros met chocola, de Spaanse lekkernij 

Ze worden gegeten als ontbijt, als dagelijks snack en soms zelfs ná het uitgaan. De krokant gefrituurde meelstengel gedipt in gesmolten chocola, oftewel de Spaanse churros. Deze Spaanse lekkernij bestaat uit niet meer dan bloem, olie, suiker en zout. Het eten van churros met of zonder gesmolten chocola, is een échte Spaanse traditie en wordt gezien als een erg gezellig en sociaal gebeuren, want volgens de Spanjaarden is het ondenkbaar om ze alleen te eten! 

Churros, ook wel een Spaanse donut, is dé lekkernij van Spanje en andere Spaanstalige landen. Deze lekkernij bestaat uit bloem, olie, zout en suiker en wordt vaak in combinatie met gesmolten chocola gegeten.

De origine van de churros is niet duidelijk, maar we weten wel dat ze in Spanje de hele dag én nacht door gegeten worden: als ontbijt, als snack, als merienda (rond een uur of 6) en soms zelfs na het uitgaan!

Waar churros nou precies vandaan komt, is niet duidelijk.. Sommige beweren dat de churros voor het eerst in Catalonië genuttigd werden in het begin van de negentiende eeuw, terwijl anderen zeggen dat de Moren de churros op de markt hebben gebracht in Spanje. Een andere theorie is dat de Spaanse zigeuners churros verkochten op kermissen. Zelfs de Provinciale Vereniging van Makers van Churros hebben ook geen verklaring. Het is één groot mysterie en waarschijnlijk zullen we nooit precies uit vinden waar de churros precies vandaan komen.

Waar de churros dan ook vandaan komen, ze zijn super populair in Spanje. Bij het ontbijt, als tussendoortje en na het uitgaan worden de churros genuttigd. Op z’n typisch Spaans, bestel je er een kopje gesmolten chocola bij waar je de churros in kan dopen en een café con leche. Churros worden tegenwoordig overal verkocht, maar de lekkerste zijn toch te vinden in een échte Churreria. De ambachtelijke maker weet precies wanneer het deeg perfect is, waarna het in een de churrera gaat, een soort slagroomspuit voor deeg. Vanuit de churrera wordt het deeg in de hete olie gespoten en eventjes gefrituurd tot ze een goudkleurige kleur hebben. Vaak wordt er nog een beetje suiker over de churros gestrooid en dan kan het dippen in de chocola beginnen.

In Madrid zijn de churerrias het populairst. Deze kleine barretjes herken je aan de marmeren vloer en kleine tafeltjes. Meestal gaan de churreria’s al om 6 uur in de ochtend open, waardoor er vele feestgangers na het uitgaan nog even langskomen voor churros met gesmolten chocola. La Mallorquina en Chocolatería San Gines zijn het bekendste in Madrid en het zit daar dan ook vaak vol. Deze lekkernij mag je echt niet vergeten tijdens je verblijf in Spanje! 

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.