In Spanje spreken de mensen met veel verschillende types Spaanse accenten. Deze Spaanse accenten zijn in de loop van de jaren zelfs officiële regionale talen geworden. In Galicië het Galicisch, in Baskenland het Baskisch, in Catalonië het Catalaans, in de Vallei van Aran het Aranees en het Castiliaans in de rest van het land. Het Castiliaans (Spaans) is de officiële nationale taal in Spanje, de andere 4 zijn officiële regionale talen. In gebieden waar deze talen (accenten) worden gesproken nemen sommige de bovenhand. De vele verschillen in de Spaanse taal zorgen vaak voor verwarring in het buitenland. Buiten de officiële regionale talen zijn er nog 2 niet-officiële talen, het Asturisch en Aragonees.

Het Spaanse alfabet heeft 27 letters:
A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, Ñ, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z. De letter Ñ is anders dan in de Nederlandse taal. De Ñ wordt veel gebruikt en staat daarom ook op het Spaanse toetsenbord, rechts van de L.

Castiliaans:
Spaans of Castiliaans is een Romaanse taal en is één van de meest gesproken talen ter wereld. Voor 329 miljoen mensen is Spaans de moedertaal, terwijl nog 170 miljoen mensen Spaans als tweede taal spreken. De historische oorsprong van de taal ligt in Spanje, maar de meeste sprekers kunnen tegenwoordig gevonden worden in Latijns-Amerika.

De vier officiële regionale talen van Spanje zijn:

Galicisch:
In de regio Galicië, in het noord-westen van Spanje boven Portugal, spreekt de bevolking Galicisch. Het Galicisch is één van de vier officiële talen in Spanje en wordt in totaal door ongeveer 3 miljoen mensen gesproken. Ook wordt het Galicisch in sommige delen van Zuid-Amerika gesproken. Het Spaanse accent is meer te vergelijken met het Portugees dan met het Spaans.

Baskisch:
Het Baskisch wordt gesproken in Baskenland, het Spaans-Franse grensgebied aan de westkust, en door emigranten uit dit gebied elders in de wereld. Baskisch is de moedertaal van wereldwijd ongeveer 800.000 mensen. Daarvan wonen er 700.000 in Baskenland zelf, waar zij een kwart van de bevolking vormen. Het totaal aantal mensen dat het Baskisch beheerst, wordt geschat op bijna 2 miljoen.

Catalaans:
In Catalonië, Andorra, het Zuid-Franse Roussillon, Valencia, het oosten van Aragón, de Balearen en in een klein deel van Mucia wordt het Catalaans gesproken. In totaal spreken zo´n 10 miljoen mensen Catalaans. Het Catalaanse accent heeft grote verschillen met het Castiliaans (officiële hoofdtaal). Het Catalaanse accent heeft hier meer de bovenhand dan het Castiliaans. Het Catalaans lijkt soms op de Franse taal.    

Aranees:
Het Aranees wordt door slechts 4.000 mensen gesproken in de Vallei van Aran in de regio Catalonië. De taal en het Spaanse accent Aranees wordt ook wel gezien als een dialect van het Franse Occitaans.

In Spanje spreekt ongeveer 25% van de totale bevolking één van de vier officiële regionale talen, dat zijn ruim 11 miljoen mensen. Ten opzichte van Nederland, waar de enige officiële regionale taal het Fries is, waar zo´n 400.000 mensen deze regionale taal spreken, kunnen we stellen dat Spaanse accenten een relatief belangrijke rol speelt.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.