Voetbal is in Spanje net als in Nederland een waar fenomeen. Binnen het Spaanse voetbal zijn er veel verschillende Spaanse voetbalteams met ook veel verschillende competities.

Voetbal is een nationale sport en wordt door het hele land gespeeld. Er zijn zelfs duizenden Spaanse voetbalteams die allemaal meedoen aan een competitie. De meeste belangstelling krijgen toch wel de clubs in de Primerá División (eredivisie). De top 5 clubs in het Spaanse voetbal zijn toch wel Real Madrid, FC Barcelona, Valencia CF, Levante en Athletic Bilbao.

In het begin van het Spaanse voetbal konden Spaanse voetbalclubs geen buitenlandse voetballers aannemen. Dit veranderde echter na 2003, maar tot op de dag van vandaag mogen er per club maximaal 3 buitenlandse voetballers spelen. Dit omdat Spanje het Spaanse voetbal zoveel mogelijk wil spelen met Spaanse voetballers.

Veel Nederlanders kunnen zich de WK finale van 2010 op 11 juli nog goed herinneren. Het was Nederland tegen Spanje, waarin Nederland verloor in de verlenging door een doelpunt van de Spaanse voetballer Andrés Iniesta. Terwijl de meeste Nederlanders afdropen naar huis was het groot feest in Spanje.

Het nationale elftal van Spanje staat bekend onder de namen La Furia Roja (de Rode Furie) en La Selección (de Selectie). Spanje heeft in totaal 11 keer deelgenomen aan een wereldkampioenschap, maar is maar één keer wereldkampioen geworden (11 juli 2010). Verder was Spanje twee keer Europees Kampioen (1964 (allereerste keer in de geschiedenis van het Europese Kampioenschap) en 2008).

Over het algemeen presteren de Spaanse jeugdelftallen beter dan het eerste elftal. Deze hebben meerdere titels op mondiaal en Europees niveau. Ook is er vrouwenvoetbal, deze spelen in de Liga Femenina.

De Spaanse competitie wordt in elke regio gespeeld in Spanje. Er zijn in totaal vijf verschillende competities. De hoogste en landelijke competitie is de Primera División. De winnaar hiervan mag zich landskampioen noemen, de drie slechtste degraderen. Verder heb je de Segunda División A, Segunda División B, Tercera División en de Spaanse amateurdivisies (ook wel Preferente). Je kunt niet meer dan met één team in een bepaalde divisie spelen. Buiten de Spaanse competitie zijn er ook nog bekertoernooien. De grootste is de Copa del Rey en wordt gehouden onder de Primera División, Segunda A en Segunda B. Dan heb je ook nog de Supercopa de España, deze wordt gespeeld tussen de bekerwinnaar en de landskampioen van dat jaar. In 2000 had de finale van de UEFA Champions League (voetbaltoernooi onder alle Europese voetbalclubs) een primeur, voor het eerst in de geschiedenis stonden er twee voetbalclubs (Real Madrid en Valencia CF) van hetzelfde land tegenover elkaar.

Een paar bekende Spaanse voetballers zijn: Andoni Zubizarreta (keeper met meeste interlands, 126, gestopt), David Villa (topscorer en actief als speler bij FC Barcelona), Iker Casillas (keeper bij Real Madrid), Gerard Piqué (verdediger bij FC Barcelona), Carles Puyol (verdediger en captain van FC Barcelona). Allemaal beroemd en berucht onder de Nederlanders.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.