Sinaasappels zijn over de hele wereld populair, maar waar komen de lekkerste sinaasappels vandaan? Spanje is een belangrijk exportland van sinaasappels, met in het speciaal de stad en regio Valencia. Door haar mediterrane klimaat kunnen deze vruchten hier op de juiste temperaturen geteeld worden. De zoete smaken van de perfect uitziende Valenciaanse sinaasappels komen op deze manier het beste naar voren. Bovendien worden er verschillende soorten geteeld met elk zijn unieke kenmerken.

  • Vitamine C is één van de belangrijkste vitamines voor een mens en deze vind je in een sinaasappel!
  • Er zijn zelfs verschillende soorten van de Valenciaanse sinaasappel.
  • Bezoek één van de vele akkers rondom Valencia om de unieke smaaksensatie op de plaats zelf mee te maken.

Dat fruit gezond is, weet iedereen. Maar dat sinaasappels, en dan met name de Valenciaanse sinaasappels, goed zijn voor verschillende kwaaltjes van het lichaam en je humeur? De Valenciaanse sinaasappel bevat vitamine C, hét middel om je lichaam te weren tegen griep, verkoudheid en winters weer. Daar komt nog eens bij dat ze goed zijn tegen spijsverteringsstoornissen, hoofdpijn, reuma, stress en depressie. Met een Valenciaanse sinaasappel zit je dus altijd goed in je vel! Ze worden voor verschillende doeleinden gebruikt. Niet alleen kun je er simpelweg sap van maken of het totaal tot haar recht laten komen in een zomerse fruitsalade, ook wordt de Valenciaanse sinaasappel gebruikt voor de Nederlandse jam vanwege haar zoetsappige smaak.

Sinaasappels stammen af van een citrusvrucht. Het feit dat de sinaasappel familie is van de citroen is dan ook geen verrassing. Deze heerlijke, oranje vrucht krijgt de beste smaak wanneer hij gecultiveerd is bij een temperatuur van gemiddeld 23 graden Celcius; de perfecte plek hiervoor is de omgeving van Valencia! Spanje heeft in het oosten van het land namelijk een mediterraan klimaat, lange, warme zomers en zachte winters. Dit is perfect voor de teelt van sinaasappelen. Een sinaasappel is kleiner maar zoeter dan grapefruit en groter dan een mandarijn. De geur van een sinaasappel is minder sterk dan die van een mandarijn.

Er zijn verschillende soorten van de beroemde Valenciaanse sinaasappel. Niet alle sinaasappels zijn rond en oranje. La Naranja Navelina is middelgroot, vaak gewoon rond maar soms ook licht ovaal, fel oranje van kleur en heeft zeer sappig vruchtvlees. Het perfecte voorbeeld van een Valenciaanse sinaasappel is de Naranja Salustiana, de excellente vrucht is erg zoet en heeft veel sap. Dan heb je nog de Naranja Navel lane late en de Navel late, ze verschillen niet niet veel, maar net genoeg om ze van soort te scheiden. De Navel late is kleiner en minder populair vanwege zijn langwerpige vorm en minder dikke maar consistente schil. Zijn kleur is daarnaast ook minder aangenaam voor een sinaasappel: licht oranje. Dit heeft echter niets met de smaak van een sinaasappel te maken. Het tweede perfecte voorbeeld van een Valenciaanse sinaasappel is de Naranja Valencia, heel verrassend. De vrucht is middelgroot, een beetje langwerpig en heeft een fijne, dunne schil. De smaak is om over naar huis te schrijven, Naranja Valencia heeft een zeer prettige smaak; lekker zoet met een licht zuur vleugje. Het is de nieuwste soort die in Valencia wordt geteeld en wordt gezien als één van de beste. Een aparte soort is de Naranja Sanguina. Veel meer kan er niet verschillen aan een sinaasappel, toch heeft deze soort iets speciaals; hij differentieërt zich van anderen door zijn rode pigmenten in de schil én in de vrucht zelf. Daarnaast heeft het een beetje framboos- of kersensmaak in zich, wat het toch een uniek soort sinaasappel maakt.

Valencia heeft haar akkers voor sinaasappels in de omgeving liggen rondom de stad en sommigen van dezen zijn te bezoeken. De sinaasappelbomen in de stad Valencia zijn meestal alleen voor de sier en deze vruchten hebben dan ook niet de échte, kenmerkende smaak van de Valenciaanse sinaasappels. Het is aan te raden om naar de grootste vis, vlees, fruit en groente markt van Europa te gaan midden in de stad, waar je de lekkerste sinaasappels kunt kopen!

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.