De encierro, het stierenrennen, is een activiteit die in Spanje is ontstaan en nu nog steeds populair is in Spanje. Tijdens de encierro wordt een kleine groep stieren losgelaten op een afgezette route door de (meestal) smalle straatjes van de stad. Het opmerkelijke hier aan is dat een groep (vaak jonge) mensen voor de stieren uit rent. Dit artikel gaat over de San Fermín feesten van Pamplona, waar het stierenrennen het hoofdevenement is.

  • Het hele evenement draait om maar één ding: het stierenrennen. En dit gebeurt niet één keer, maar het hele feest lang iedere dag.
  • Het begint de avond ervoor al wanneer de stieren van de corrales del gas naar de corrales van Santo Domingo worden gebracht.
  • Daarnaast worden de stieren de avond voor de encierrovan elkaar gescheiden en kunnen mensen ze bekijken vanaf een balkon.

Het Stierenrennen

De encierro is oorspronkelijk ontstaan uit nood. De stieren moesten voor de stierengevechten naar de arena vervoerd worden en de enige manier om dit te doen was door de stieren door de straten te laten rennen. Toen op een gegeven moment mensen voor de stieren uit gingen rennen, werd dit een activiteit die iedere keer weer terug kwam. Het werd steeds populairder en groeide uiteindelijk uit tot een traditie. In 1899 werd de eerste legale stierenloop gehouden, maar het werd pas internationaal populair toen het evenement als ‘het feest van de overleving’ genoemd werd in een roman van Ernest Hemingway.Het feest zoals het vandaag de dag bekend staat wordt ieder jaar van 7 tot en met 14 juli in Pamplona gehouden. Iedere ochtend, als de kerkklok 8 uur heeft geslagen en er 2 vuurpijlen de lucht in worden geschoten, worden ongeveer 6 stieren losgelaten om hun weg naar de corrales van Santo Domingo te vinden, met heel wat dappere heren voor zich uit rennend. Uiteraard laten de stieren zich niet uit het veld slaan door een paar mannen en daardoor vallen er ieder jaar wel 200 tot 300 gewonden. De meeste verwondingen worden veroorzaakt door valpartijen en zijn dus niet ernstig. De smalle, hobbelige straatjes maken het de mannen niet makkelijk, maar ook de stieren worden vaak verrast door een scherpe bocht. Valpartijen zijn onvermijdelijk.

De verplaatsing van de stieren van de corrales del gas naar de corrales van Santo Domingo, de plaats waar het allemaal begint iedere ochtend, heeft ook een naam: de encierrillo. De encierrillo vindt de avond voor de encierro plaats. Een afstand van 440 meter wordt in stilte afgelegd en is bijna net zo populair als de encierro zelf. Om deze verplaatsing te zien, heb je een speciale pas nodig die alleen te verkrijgen is bij het stadhuis. Voor mensen die niet van het geweld van de encierro houden, is de encierrillo een perfecte vervanger om toch nog van dit speciale evenement te genieten.

Een klein deel van de traditie rondom de stierenloop is de apartado: de afzondering. De avond voor de encierro worden de stieren van elkaar gescheiden en kunnen toeschouwers en liefhebbers de stieren bekijken vanaf het balkon. De stieren worden bekeken en beoordeeld op basis van uiterlijk en eigenschappen. Waarschijnlijk is dit om het dier in te schatten tijdens de loop, of anders gewoon interesse. Het is deel van de traditie, dus leuk om aan deel te nemen.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.