Pedro Almodóvar Caballer, geboren op 24 september 1951 is de bekendste Spaanse filmregisseur. Almodóvar arriveerde in Madrid in 1968 en overleefde door het verkopen van tweedehands producten op de beroemde vlooienmarkt "El Rastro". Almodóvar kon niet naar de filmopleiding, omdat hij én het geld er niet voor had én deze school was gesloten in de tijd van Generaal Franco. Almodóvar vond een baan bij een Spaanse telefoonmaatschappij en spaarde geld bij elkaar om een Super 8 camera te kopen. Van 1972 tot 1978 leefde hij voor het maken van korte films met hulp van vrienden. Deze korte films werden door heel Spanje verspreid en werden snel bekend onder de mensen. In de daarop volgende jaren werd Almodóvar een ster van de "La Movida", een culturele beweging tegen Generaal Franco in de jaren ´70. In 1980 werd de eerste Almodóvar film uitgebracht deze film heet "Pepi, Luci, bom y otras chicas del montón". In 1987 begon Pedro samen met zijn broer Agustín Almodóvar een eigen productiemaatschappij genaamd "El Deseo", S. A. Het ´Almodóvar fenoneem´ had ondertussen de hele wereld bereikt en zijn Spaanse films werden bekend in vele landen.

Zijn succesvolle carriére begon na de jaren van Franco (movida madrileña). In de tijd na de dood van Franco en het daarop volgende proces van democratisering uitten veel jonge kunstenaars zich met werk wat provocerend was. Almodóvar nam daar ook deel aan door films te maken met thema´s als drugsgebruik, travestie, transseksualieit, homoseksualiteit, prostitutie en bracht ook misstanden in de katholieke kerk aan de orde.

In zijn Spaanse films heeft Almodóvar een sterke voorkeur voor een aantal actrices. Een paar voorbeelden hiervan zijn: Carmen Maura, Chus Lampreave, Marisa Paredes, Rossy de Palma, Cecilia Roth en Penélope Cruz. Ook is Antonio Banderas doorgebroken door de Spaanse films van Almodóvar.

Hieronder een lijst met alle Spaanse films, ook wel de Almodóvar films genoemd:

  • 1978 – Folle... folle... fólleme Tim!*
  • 1980 – Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón*
  • 1982 – Laberinto de pasiones
  • 1983 – Entre tinieblas
  • 1984 - ¿Qué he hecho yo para merecer esto?
  • 1986 – Matador
  • 1987 – La ley del deseo*
  • 1988 – Mujeres al borde de un ataque de nervios*
  • 1990 - ¡Átame!
  • 1991 – Tacones lejanos
  • 1993 – Kika*
  • 1995 – La flor de mi secreto
  • 1997 – Carne trémula*
  • 1999 – Todo sobre mi madre*
  • 2002 – Hable con ella
  • 2004 – La mala educación*
  • 2006 – Volver
  • 2009 – Los abrazos rotos
  • 2011 – La piel que habito

Hieronder de films die de grootste impact hebben gehad op Almodóvar en de rest van de wereld.

Zoals eerder genoemd was "Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón" de eerste lange speelfilm van Almodóvar. Gefinancierd door zijn vrienden en binnen 16 maanden gemaakt. Deze film was zo´n succes dat Almodóvar snel in de schijnwerpers stond als een provocateur met een film die het gevoel gaf van culturele en seksuele vrijheid. Doordat de film jarenlang werd gedraaid in onafhankelijke circuits kon Almodóvar fondsen verzamelen voor zijn volgende films.

"La ley del Deseo" was de eerste film die de "Teddy Award" ooit in handen mocht nemen. De film kreeg op het Internationale Filmfestival van Berlijn ook nog de prijs voor de Beste film van het jaar.

In 1988 produceerde Almodóvar de film "Mujeres al borde de un ataque de nervios". Een film die internationaal heel goed ontvangen werd en later genomieerd voor een Oscar voor de beste niet-Engelstalige film. Ook sleepte deze film een aantal Goya´s in de wacht (Beste film, Beste actrice in een hoofdrol, Beste actrice in een bijrol, Beste script en Beste montage).

"Kika" een Spaanse film met extravagante kleding, ontworpen door Jean-Paul Gaultier en José Maria Cossio in samenwerking met Gianni Versace. Een leuk weetje over de film is dat de moeder van Pedro Almodóvar hierin een kleine bijrol heeft.

De enige Spaanse film die Almodóvar geregisseerd heeft naar een boek is "Carne trémula". In de hoofdrol speelt Javier Bardem en voor de mannelijke bijrol kreeg José Sancho een Goya in 1998. De film speelt zich af in de jaren ´70, toen Generaal Franco de noodtoestand uitriep tot het moment wanneer Spanje alle beperkingen had afgeworpen.

Todo sobre mi madre (Alles over mijn moeder) met in de hoofdrollen Cecilia Roth, Marisa Paredes, Candela Peña, Antonia San Juan en Penélope Cruz. In 1999 won de film een Academy Award voor de beste buitenlandse film en zelfs 7 prijzen tijdens de uitreiking van de Goya´s waaronder die van Beste Regisseur, Beste Film en Beste Vrouwelijke Hoofdrol.

De enige film waar Pedro Almodóvar ongeveer 10 jaar voor nodig had om uit te schrijven is de film "La mala educación"(De slechte opvoeding). Een verhaal wat geïnspireerd is door herinneringen uit drie belangrijke periodes in het Spaanse tijdperk (Franco tijdperk, eind van het regime en de movida madrileña). Een film over de vriendschap tussen twee jongens die elkaar ontmoeten op een katholieke school in de jaren ´60 en elkaar pas weer terugzien in de jaren ´80. In deze film komen ook centrale thema´s naar voren als seksueel misbruik, transseksualiteit, drugsmisbruik en homoseksualiteit. Hiervoor krijgt de film veel respect in 2004 en opende datzelfde jaar de 57e editie van het Filmfestival van Cannes als eerste Spaanse film. In totaal bracht de film 40 miljoen dollar op en in de Verenigde Staten 5.2 miljoen dollar, dit is bijzonder voor een film in een vreemde taal.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.