Het leven van schilder Pablo Ruiz Picasso ging niet altijd over rozen, maar nu zelfs na zijn dood wordt hij nog aanbeden voor zijn meesterwerken en gaan zijn schilderijen de hele wereld over voor miljoen euro's.

Deze meester werd geboren op 25 oktober 1881 in Málaga in Spanje. Doordat Pablo op jonge leeftijd al veel talenten onwikkelde is hij vanaf dat moment al geliefd. Talent voor kunst zat al in het bloed, want de vader van Picasso, Jose Ruiz Blasco, was ook kunstenaar, maar was meer van het stilleven. Beide ouders van Picasso stimuleerde hun zoon in zijn artistieke ambities. Van kleins af aan wilde Picasso al schilderen, hij ging ook niet zonder penselen naar school. In 1895 verhuisde de hele familie naar Barcelona. Na maanden onder de boeren te hebben geleeft en na vele schetsen is Picasso al snel in de hogere klassen van de kunstacademie "La Lonja" terechtgekomen.

Er zijn veel beroemde schilderijen van Pablo Picasso die voor heel veel geld verkocht worden. Pablo Picasso's schilderijen zijn ook vooral bekend door de manier van schilderen. De schilderijen van Pablo Picasso geven tevens een duidelijk beeld van hoe de schilder zich voelde in bepaalde periodes. In het begin de van de 20ste eeuw ontwikkelde Picasso samen met Georges Braque het kubisme 1905-1915.

De Blauwe Periode

In het begin van zijn carrière kende Picasso een blauwe periode. In deze tijd woonde hij in Parijs van1901 tot 1904 en waren de schilderijen van Picasso vooral donker en somber met paars, zwart, groen en blauw. Enkele voorbeelden hiervan zijn "Desemparats" en "The Madman".

De Roze Periode

Na deze periode kregen Picasso's schilderijen meer bekendheid en boekte hij zijn eerste successen. Ook na de blauwe periode kreeg hij een relatie met Fernande Olivier. Dit was terug te zien in zijn schilderijen, daarom noemen we deze periode ook wel de roze periode. Picasso's schilderijen werden minder somber door het gebruik van zachtere kleuren met name roze. Enkele voorbeelden uit deze periode zijn het "Portret van Señora Canals" en "Circusartiest en Jongen".

Het Kubisme

De belangrijkste periode uit Picasso's leven is toch wel de periode van het kubisme. Het kubisme is herkenbaar aan strakke en harde uitdrukkingen met dikke lagen verf. Het kubisme ontstond doordat Picasso in contact kwam met Afrikaanse en Polynesische beeldhouwwerken die hem inspireerden tot het schilderen van maskers. Picasso wordt samen met zijn vriend Georges Braque gezien als uitvinders van deze modernere kunststroming. Enkele voorbeelden uit de kubistische periode zijn dan ook "Les Demoiselles d'Avignon" en "Blanquita Suárez". "Les Demoiselles d'Avignon" uit 1907 wordt door kunsthistrorici beschouwd als het begin van de schilderkunst van de 20e eeuw.

De Klassieke Periode

Toen de eerste wereldoorlog uitbrak moesten de meeste mannen het leger in, ook veel vriendin van Picasso. Hierdoor voelde Picasso zich meestal afgezonderd en eenzaam. Dit werd alleen maar erger toen zijn geliefde Eva overleed. Het gevolg was een depressieve Picasso die zich niet meer kon concentreren op zijn werk. Hij werd door Jean Cocteau in 1917 meegenomen naar Rome om daar decors en kostuums te ontwerpen voor een Russisch balletgezelschap. Hij trouwde uiteindelijk met één van de danseressen en verdiepte zich verder in de klassieke kunst. Deze schilderstijl was meer van de renaissance. Een paar bekende werken van deze periode zijn "De absintdrinker" en "Zelfportret".

De Surrealistische Periode

Na de klassieke periode kwam de surrealistische periode waarin Picasso experimenteerde met verschillende kleuren, stijlen en vormen. Een voorbeeld van een Picasso schilderij van deze periode is "De dans".

De Abstracte Periode

In één van laatste periodes de abstracte periode of ook wel de Picasso-stijl genoemd ging Picasso steeds abstracter werken. Enkele voorbeelden van schilderijen van Picasso uit deze periode zijn "Abstract hoofd" en "Abstract portret".

Het schilderij van Picasso genaamd Tête de femme (Jacqueline) uit 1963 heeft in London 9.2 miljoen euro opgeleverd in 2010, de eigenaar is onbekend.

Pablo Picasso's bekendste schilderij is toch wel "Guernica". Dit schilderij van Picasso geeft een Duits bombardement weer in de stad Guernica in 1937. Het schilderij is 3.5 meter hoog en iets meer dan 7.5 meter breed. Dit schilderij van Picasso wordt ook wel beschouwd als het meest indrukwekkende en controversiële schilderij van Picasso. Vandaag de dag hangt dit schilderij van Picasso in het "Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia" in Madrid.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.