Mendoza, gelegen in het westen van Argentinië en bekend om zijn wijnproductie. Het gebied produceert wel 80 procent van de totale wijnproductie van Argentinië. In de gelijknamige hoofdstad van de provincie Mendoza vindt elk jaar in de eerste week van maart het ‘Fiesta de la Vendimia’, ook wel het Oogstfeest, plaats. Een populair festival in Argentinië waarbij 400.000 bezoekers de oogst van de lokale druiven vieren en schudden de noordelijke stad wakker.

  • Fiesta de la Vendimia, het oogstfeest van Mendoza is de nummer twee op de World’s Top 10 of Harvest Festivals volgens The Guardian. Dit festival is een van de grootste en populairste festivals van Argentinië en van Latijns-Amerika.
  •  De festiviteiten bestaan vooral uit prachtige optochten waar elke gekozen koningin paradeert in een outfit die gebaseerd is op kenmerken van hun streek.
  • Het hoogtepunt en afsluiting van het festival is het kiezen van de Koningin van de Oogst. Elk van de 18 streken kiest een Koningin van de Oogst in december en in de eerste week van maart wordt daaruit de winnares gekozen.

De eerste week van maart is erg belangrijk in de stad Mendoza. De hele gemeenschap viert samen de oogst van de druiven en dat het lange jaar hard werken met vele inspanningen voorbij is. Voor degenen die hebben geleden onder de hagelstormen en daardoor hun druivenoogst hebben verloren, is het tijd voor hun hoop om herboren te worden. Het oogstfeest is niet zomaar een viering van een week. Het is een lang proces en begint al in de Argentijnse zomer (december). Elk van de 18 streken in Mendoza selecteert eerst een ‘Koningin van de Oogst’, die de streek zal vertegenwoordigen tijdens de festiviteiten in de stad Mendoza.

Het festival begint officieel op de eerste vrijdag van maart met het eerste event ‘Via Blanca’. De ‘Via Blanca’ is een optocht waarbij symbolische voertuigen uit elke streek hun koningin vervoeren door de straten van het centrum van Mendoza. In decoratieve outfits laten ze aan meer dan 200.000 bezoekers het karakter van hun streek zien. Zorg ervoor dat je een van de trossen druiven vangt die worden gegooid door de koninginnen! De volgende ochtend vindt de ‘Carrusel Vendimial’ plaats. Het is een optocht bij daglicht waarbij de koninginnen vergezeld worden door mannen op paarden, gekleed in Gaucho outfits. De optocht wordt gevolgd door wagons en koetsen uit de koloniale tijd, dansers die verschillende Argentijnse en Zuid-Amerikaanse streken vertegenwoordigen en muzikanten. De viering eindigt met het ‘Acto Central’, in het beroemde Frank Romero Day theater, een Grieks theater in het centrum van Mendoza. Het is een spektakel met vele dansers, lichten en  folkloristische muziek. Op het einde van de show wordt de Koningin van de Oogst gekozen en wordt het afgesloten met een prachtige vuurwerkshow.

Het oogstfeest van Mendoza in Argentinië is een van de bekendste vieringen van wijn en de wijnindustrie wereldwijd. Volgens National Geographic’s Top 10 World’s Harvest Festivals, staat het Mendoza Oogstfeest op nummer 2. Het is dan ook een van de populairste festivals in Argentinië en in Zuid-Amerika. De sfeer, de mensen, de folkloristische muziek, het Oogstfeest in Mendoza is zeker een bezoek waard. Zeker voor mensen die into wijn zijn; het is een carnavals feestje voor wijn liefhebbers!

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.