Na de Kerstdagen is het tijd voor Oudejaarsavond, ´Nochevieja´. Nadat de meeste Spanjaarden tot middernacht thuis zijn gebleven breekt er een groot feest los!

Traditie tijdens de ´Nochevieja´ is om wanneer de klok op de Puerto del Sol in Madrid 12 uur begint te slaan er druiven worden gegeten. Deze 12 campanadas (klokslagen) worden door heel Spanje op televisie uitgezonden. Op iedere klokslag moet er dan snel een druif naar binnen worden gehapt! Het idee hiervan is ontstaan toen er vroeger in 1909 een ruime druivenoogst was. Vanaf toen is het uitgegroeid tot de traditie zoals we hem nu kennen. De 12 druiven staan voor iedere maand van het volgende jaar waarin je geluk zult hebben. Nadat de druiven weggehapt zijn komt de Cava natuurlijk weer tevoorschijn. Er wordt uitbundig Nieuwjaar gevierd in Spanje terwijl er wordt gefeest tot´s ochtends vroeg!

Naast de 12 druiven zijn er ook andere tradities in Spanje tijdens het nieuwjaar vieren. Zo kun je geld in je schoenen doen zodat je het komende jaar een grotere kans op fortuin hebt. Of draag rood ondergoed om meer liefde te krijgen in het komende jaar. Sommige mensen lopen met koffers om de mogelijkheid te vergroten om in het volgende jaar een reis te maken.

Waar je moet zijn tijdens het nieuwjaar vieren in Spanje is Madrid! In de hoofdstad van Spanje wordt er uitbundig feest gevierd in de vele barretjes, discotheken, pleinen maar vooral ook in de straten! En met een glas cava in je hand voel je je een echte Madrileen!

Maar ook in Barcelona kan er goed nieuwjaar worden gevierd! Vooral op de Ramblas en het Plaça Catalunya is het druk en hier wordt het nieuwjaar uitbundig gevierd. Er wordt door de Barcelonezen zelf geen vuurwerk afgestoken maar de gemeente organiseert vuurwerkshows op verschillende plaatsen in de stad, waaronder ook het strand! Op het strand zijn ook veel leuke tenten te vinden waar je zeker een toptijd hebt tijdens de Nochevieja!

In Salamanca wordt op 13 december alvast door alle studenten Nochevieja gevierd. Het grootste deel gaat namelijk naar huis rond de feestdagen maar om het toch met z´n allen te kunnen vieren wordt dit gewoon eerder gedaan. Dit is één van de grootste feesten van het jaar in de studentenstad. Heel Plaza Mayor staat vol met feestende studenten!

“Feliz Año Nuevo”! (Gelukkig Nieuwjaar !)

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.