Vlak bij het drielandenpunt met Argentinië, Brazilië en Paraguay, waar de rivieren Iguazu en Paraná zich met elkaar vermengen, vindje één van de grootste watervallen ter wereld en een verbluffende natuur waar je 'u' tegen zegt. Dit park draagt de naam Nationaal park Iguazu en is tevens één van de gebieden met de meest hoge biodiversiteit van alle nationale parken in Zuid-Amerika. Dit bijzondere natuurpark is in 1986 al toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst en is tevens uitverkoren tot één van de zeven wereldwonderen. Dit park kenmerkt zich door zijn bijzondere watervallen en subtropisch regenwoud waar de meest bijzondere en extravagante flora en fauna met elkaar samenleven.

  • Nationaal Park Iguazu bevindt zich in het noordoosten van de provincie Misiones vlak bij het drielandenpunt Argentinië, Brazilië en Paraguay en heeft een totale oppervlakte van 67.000 hectare.
  • De vogel die de eer heeft gekregen om op het logo van het park te mogen verschijnen is de gierzwaluw.
  • Baanbrekend zijn de duurzaamheids- en milieustandaarden die het park doorvoert. Ook het feit dat het park zeer toegankelijk is voor mindervaliden getuigt van klasse.

Nationaal park Iguazu is te vinden het noordoosten van de provincie Misiones in Argentinië. Met een totale oppervlakte van 67.000 hectare, waarvan 53.000 hectare nationaal park en het overige beschermd natuurreservaat is. Het klimaat is subtropisch en daardoor is de luchtvochtigheid hoog: tussen de 75% en 90%. Rond februari ligt de gemiddelde temperatuur rond de 26 graden Celsius en rond juni en juli rond de 15 graden Celsius. Het klimaat en de uitstekende temperaturen zorgen voor een bijzondere flora en fauna, maar het meest bekende van Iguazu zijn indrukwekkende watervallen. Over een lengte van 2.700 meter en een hoogte van 80 meter worden deze watervallen gezien als de natuurlijke scheiding tussen Argentinië en Brazilië. Van de wel 275 watervallen is er één deel dat er echt tussenuit springt, namelijk het deel waar de waterval haast lijkt te sluiten. Dit wordt ook wel de duivelskeel, garganta del diablo genoemd. Op de foto's ziet dit er al spectaculair uit, maar om dit écht te aanschouwen moet je er geweest zijn. De vele wandelpaden en loopbruggen die hier speciaal voor zijn aangelegd leiden je de weg naar dit natuurwonder.

Om deze watervallen heen bevindt zich het subtropische regenwoud met wel meer dan 2.000 plantensoorten. De nationale plant van Argentinië, de seibo is een soort koraalbloem die hier ook vertegenwoordigdis. Naast planten staat het park bekend om de vogelsoorten die hier rondvliegen en verblijven. Met 400 vogelsoorten is dit bijna de helft van alle soorten die in heel Argentinië te vinden zijn. De gierzwaluw is de meest bekende vogel hier en komt dan ook vaak voor. Deze zwaluw zweeft over het water en vliegt rakelings langs de watervallen en wordt daarom ook afgebeeld op het logo van Nationaal park Iguazu met de watervallen erachter.

Niet alleen tref je hier vogels en dieren aan die in overvloed aanwezig zijn, het herbergt ook bepaalde dieren en planten die met uitsterven bedreigd worden. De jaguar, tapir, zwartmaskergoean, miereneter en bepaalde arenden zijn hier enkele voorbeelden van. Nationaal park Iguazu is erg bewust bezig met de bescherming en bewaring van dit natuurgebied. Dit is ook één van de redenen geweest waarom het gebied is uitgeroepen tot nationaal park, want duurzaamheid en het milieu staan hier uiteraard hoog in het vaandel. Dit is terug te zien in de verschillende ISO-standaarden die het heeft mogen ontvangen op het gebied van milieubewaking en hier zijn ze de eerste mee in heel Zuid-Amerika. Uiteindelijk moet dit helpen het gebied zo min mogelijk te schaden en bewaren, zodat het park ecologisch in evenwicht blijft en de volgende generaties hier ook ten volste van kunnen genieten.

Behalve de bescherming van de flora en fauna in het park is het bijzondere de hoge mate van toegankelijk voor mindervaliden. Door het hele park rijdt er een trein waar ook rolstoelen in passen. Dit verbruikt minder energie en gaat helemaal op in de natuur. Hetzelfde geldt voor doven, blinden en slechtzienden, zij kunnen aan de hand van een begeleider het park verkennen. Dit maakt Nationaal park Iguazu toegankelijk voor iedereen en zo kunnen óók de mindervaliden gewoon genieten van al dit natuurschoon.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.