Een van de meest levende zomer festivals in Spanje: het Internationale Muziek en Dans festival dat elk jaar plaatsvindt in Granada. Drie weken lang wordt het festival intensief gevierd en komen er wel 30.000 mensen naar de bekende stad van Andalusië om dit festijn te bezoeken. De geboorte van dit festival was in het jaar 1883 toen er een concert werd gegeven in het Paleis van Karel de vijfde maar ook 9 jaar later, in 1992, toen het flamencolied werd opgevoerd in het Alhambra met de hulp van Federico García Lorca, Manuel de Falla en andere intellectuelen en kunstenaars van die tijd. Dit jaar is de 63e editie en vindt het festival plaats van 20 juni tot en met 11 juli. 

  • De oorsprong van het festival dateert terug naar 1883, naar het eerste concert dat werd gegeven in het Paleis van Karel V en naar 1992, toen het eerste flamencolied werd getoond in het fameuse Alhambra met de hulp van bekende kunstenaars en intellectuelen.
  • Het Alhambra, Generalife en Albaycín in Granada zijn erkend als UNESCO werelderfgoed en vele festiviteiten van het festival worden gegven in een van deze artistieke creaties.

Het festival behelst veel verschillende muziekstijlen en genres die elk worden gehouden in een uitzonderlijke omgeving in de stad. Nationale en internationale artiesten komen bijeen in de meest opvallende wijken van Granada om spetterende optredens te geven. De afgelopen edities van het festival waren voor 95% bezet en nagenoeg allemaal uitverkocht. Het festival is niet alleen populair voor Spanjaarden. Ook duizenden bewoners uit Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Japan, USA, Brazilië, Finland en Colombia bezoeken Granada tijdens dit festival.

Veel festiviteiten worden gegeven in een van de artistieke creaties die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Het Alhambra en Generalife komen oorspronkelijk uit het Islamitische Spanje van de 16e eeuw. Het Albaycín daarintegen, heeft iets weg van de Moorse invloeden. De concerten van de onwijs grote symfonieorkesten vinden plaats in het ‘Palacio de Carlos V’. Het dansen en de balletvoorstellingen worden opgevoerd in het buiten theater in de ‘Jardines del Generalife’. Deze prachtige tuinen horen bij het paleis van Generalife, wat oorspronkelijk het zomerpaleis en landhuis van de Nasrid sultan van Granada was. In de ochtend zijn er verschillende concerten in de oude kerken en gebouwen van Granada. ’s Nachts worden de karakteristieke wijken El Albaicín en El Sacromonte omgebouwd tot ‘nachten van Flamenco’ en wordt er wereldmuziek gespeeld.

Het Internationale Muziek en Dans festival in Granada is toegetreden aan de European Festivals Association in 1955 als eerste Spaanse festival en is een van de populaire zomer- en muziek-festivals in Spanje en voor mensen die van de Spaanse cultuur houden, is dit het perfecte zomer festival. Granada is tijdens deze drie weken vol met kunstenaars, orkesten, dansgroepen en nog veel meer. Tegelijkertijd kunt u genieten van het mooie Spaanse zomerweer en van deze oude UNESCO stad met marokkaanse en moorse invloeden.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.