De lente is begonnen en dat betekent dat Moederdag er weer aankomt! In de meeste landen wordt Moederdag gevierd op de tweede zondag van mei, maar in Spanje en Portugal is de viering op de eerste zondag van mei. 'Día de la Madre', de Spaanse benaming voor Moederdag, is dit jaar dus op 4 mei. Tegenwoordig is deze dag meer een commercieel iets, maar de achterliggende gedachte blijft in elk land hetzelfde: het verwennen van de moeders door een ontbijtje op bed, cadeautjes en het overnemen van de zorgtaken voor een dag.

  • In Nederland valt Moederdag dit jaar op 11 mei maar in Spanje wordt het altijd een week eerder gevierd. Dit jaar valt 'Dia de la Madre' op 4 mei.
  • De viering van Moederdag in Spanje lijkt meer op een viering van een familieverjaardag. De hele familie komt bijeen en er worden veel cadeaus uitgedeeld. De dag staat natuurlijk in het teken van de moeders, maar gezelligheid en het samen zijn met familie is even belangrijk.

Moederdag heeft verschillende oorsprongen. In het oude Griekenland hoorde het vereren van moeders al bij de ceremonies voor 'Rhea', de 'Grote Moeder der Goden' en in Groot Brittannië stamt deze dag af van de Christelijke feestdag 'Mothering Sunday' dat plaatsvindt op de 4e zondag in de Vastentijd. Pas in 1644 was er een Moederdag in Groot Brittannië zonder kerkelijke achtergrond. In Amerika is Moederdag tegenwoordig een commercieel iets. Hier stamt de viering uit de 19e eeuw nadat een vrouwelijke rechter uit Philadelphia een publiciteitsstunt startte voor Moederdag, een dag die in het teken moest staan voor de waardering voor moeders.

Op 4 mei wordt Moederdag dus in Spanje gevierd. Vele winkeltjes en boetiekjes worden al weken van te voren gedecoreerd en de schappen staan vol met de welbekende Moederdag cadeaus: chocolade, bloemen en wenskaarten. Maar de zelfgemaakte cadeaus en kaarten worden door de moeders veel meer gewaardeerd. Schoolkinderen beginnen daarom ook een paar weken van te voren met het maken van een Moederdag cadeau. Een paar uur per dag spenderen ze aan knutselen op school. Knippen, plakken, kleuren en verven, alles wordt er gedaan om het perfecte cadeau te maken. Natuurlijk met een beetje hulp van hun meesters en juffen. Als de zondag dan eindelijk aangebroken is, wordt er vaak een ontbijtje gemaakt door de vader en kinderen. Daarbij worden de geknutselde Moederdag cadeaus gegeven en de Moederdag gedichten voorgelezen.

In Spanje is het normaal dat Moederdag met de hele familie gevierd wordt en niet alleen met het gezin. Daarom krijgen de moeders ook cadeaus van andere familieleden en is het een gezellige en feestelijke viering met de hele familie. Mei is ook de maand waarin de Heilige Maagd Maria (de moeder van Jezus) geëerd wordt, wat vaak samen gaat met de viering van Moederdag.

Moederdag in Spanje verschilt niet zoveel met de Nederlandse viering. Behalve dat het op een andere dag gevierd wordt en vaak wordt gecombineerd met het eren van de Heilige Maagd Maria, is de intentie hetzelfde. Deze dag staat in het teken van het vertroetelen van de moeders, maar vooral van gezelligheid met het gezin en familie. De beste manier om Moederdag te vieren is vaak door gewoonweg tijd met haar door te brengen.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.