Een cultuur bestaat uit meerdere aspecten, waarvan het eten er één van is. De gebruiken en de gerechten van een cultuur zijn kenmerkend voor een land of gemeenschap. De Mexicaanse keuken is inmiddels over de hele wereld bekend, maar begon ooit met een beetje maïs en invloeden uit verschillende delen van de wereld. De rijke smaak en het vrolijke aanzicht van de Mexicaanse gerechten zijn een verrijking voor culturen van over de hele wereld.

  • De Mexicaanse chilipeper vind je terug in ieder gerecht en is het meest typerende ingrediënt voor de Mexicaanse keuken.
  • Stevige, uitgebreide gerechten zijn essentieel voor een goed maal in México.
  • De tequila is niet het enige bekende drankje uit México.

De Mexicaanse keuken staat vooral bekend om haar pittige gerechten en sausjes en er wordt niet gelogen als we zeggen dat het eten misschien wel één van de pittigste is. Deze cultuur is gek op de chili peper; de zoete én de picante variant. Het is daarom ook niet raar dat deze peper in bijna ieder gerecht te vinden is; zie je ‘m niet dan proef je ‘m wel. Het is één van de belangrijkste ingrediënten van een Mexicaans gerecht en ook de meest representatieve van de Mexicaanse keuken. Er is geen Mexicaans gerecht zonder chili. Een beroemde priester (Bartolomé de las Casas) zei ooit: «Sin el chile los mexicanos no creen que están comiendo» (Zonder de chili vinden de Mexicanen het geen echt eten). Naast de chilipeper is maïs een basisingrediënt van alle Mexicaanse gerechten. Het is bekend dat maïs altijd al in México geproduceerd werd en tegenwoordig worden er zelfs 42 soorten maïs verbouwd. Het is onmisbaar in de keuken van deze cultuur. Niet alleen maïs, maar ook graan wordt veel gebruikt in México. Er wordt vooral brood van gemaakt, aangezien Mexicanen brood als een essentieel bijgerecht zien, maar het is ook een basis voor de tortilla de harina; een tortilla van granen, in plaats van maïs. Andere bekende bijgerechten zijn de groenten, waaronder natuurlijk ook de bonen, en de rijst, die ook echt niet vergeten mag worden in een typisch Mexicaans gerecht. Chocolade, dat nu overal ter wereld verkrijgbaar en populair is, komt oorspronkelijk uit México. Het dateert uit het tijdperk van de Olmeken (los Olmecas), maar is ook nu nog een belangrijk ingrediënt in de Mexicaanse keuken en wordt vooral gebruikt als smaakmaker in zoete gerechten.

De eetgewoonten van de Mexicanen zijn nauw verbonden met de gelegenheid waarop het maal plaatsvindt, de afkomst van de mensen die het maal bereiden en zelfs met de seizoenen. Globaal kunnen we vier belangrijke momenten van de dag benoemen. Tijdens el desayuno, het ontbijt, kun je genieten van bijvoorbeeld een heerlijke muffin, of je probeert de chilaquiles; maïs tortilla chips met roerei, saus en soms zelfs kip. Het belangrijkste maal van de dag is la comida, de lunch. Deze vindt plaats tussen 1 en 4 uur ’s middags en is traditioneel zeer uitgebreid en machtig. Als voorgerecht wordt soep gemaakt, vaak met rijst, noedels of pasta. Het stevigste maal is de zogenaamde stoofpot met als bijgerecht rijst, bonen en/of salade. Ook komen verschillende bekende recepten uit de Mexicaanse keuken tot hun recht tijdens de lunch: de beroemde taco’s en burrito’s en de overal populaire chili con carne en nachos. De lunch wordt afgesloten met een dessert dat bestaat uit iets zoets, koffie of een digestief. Wanneer er een vroege lunch wordt gehouden, nemen Mexicanen rond 5 à 6 uur ’s middags de tijd voor een merienda; een afternoon tea. Het is vaak een hereniging van vrienden of familie waarbij ze vooral zoete dingen consumeren. Pas na 8 uur ’s avonds vindt het avondeten, la cena, plaats. Het is een gerecht dat vergelijkbaar is met het hoofdgerecht uit de lunch. Vaak wordt er nog gebraden vlees (rund, varken of kip) en een gekookte/gebakken zoete aardappel bij gegeten. Tegenwoordig zijn de Mexicaanse maaltijden lichter en minder uitgebreid, maar kun je nog altijd evenveel genieten van bijvoorbeeld de quesadillas, chilaquiles of de huevos rancheros.

Niet alleen het eten uit de Mexicaanse keuken is typerend voor deze cultuur, ook de, vooral alcoholische, dranken uit México zijn het proberen waard! De alcoholische drankjes die oorspronkelijk uit de Mexicaanse keuken komen, kunnen tegenwoordig overal ter wereld worden gedronken. Er is echter één uitzondering; el pulque. De plekken waar je dit drankje kunt krijgen beperken zich tot alleen México. Daarnaast zijn een plaatsen waar je de godin Mayahuel kunt aanbidden (de godin van el pulque). Deze plaatsen zijn zo zeldzaam dat ze tegenwoordig bijna als musea beschouwd kunnen worden. Het bekendste drankje uit México is natuurlijk el tequila, hét oppeppertje van México. Oorspronkelijk werd tequila gedronken als aperitief en sindsdien wordt het ook tegenwoordig nog met zout en citroen gedronken. Naast tequila wordt er in de staat Jalisco ook een ander drankje gemaakt: el mezcal. Een agavedrankje dat net als de tequila een typische smaak en geur heeft die het drankje speciaal maakt. Als laatste mogen we natuurlijk niet het Mexicaanse bier vergeten met zijn zachte, delicate smaak voor het ene soort en zijn sterke, intense smaak voor het andere soort. Het Mexicaanse bier wordt gedronken uit een flesje met in de hals van de fles een schijfje citroen. Mensen geloven dat dit is om eventuele bacteriën te doden, maar tegenwoordig wordt het meer gedaan als traditie.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.