Las Fallas, een gigantisch feest in de regio van Valencia. Het is een van de bekendste feesten in Spanje. Het feest begint ieder jaar op de laatste zondag van van Februari met het openingsfeest, La Crida. Op 19 maart eindigt het feest als alle gemaakte Fallas in brand worden gestoken, en er een groot vuurwerkfeest is.

  • Las Fallas wordt elk jaar op 19 maart gevierd ter ere van St. Jozef Dag.
  • Elke buurt in Valencia heeft zijn eigen festivalorganisatie, `Casal Faller´.
  • Een ´Falla´ is een enorme pop van papiermaché, deze pop is gemaakt op een enorm stuk hout of karton die volgestopt is met vuurwerk.

Een van de bekendste Spaanse feestdagen is toch wel Las Fallas. Met dit feest vieren de Valencianen het begin van de lente. Vroeger gingen timmerlieden de straat op met en houten plank waaraan kaarsen hingen. Tegenwoordig is het een waar spectacel geworden. Elke wijk in Valencia heeft zijn eigen Casal Fallar, met deze Casal Fallar maakt men een Falla, een enorme pop van papiermaché op een houten stok.

Sommige wijken zijn soms wel maanden bezig met het maken van en Falla. En sommige van deze Fallas kunnen wel meer als een miljoen euro kosten. Een aantal voorbeelden van Fallas zijn; heksen, demonen, reuzen, feeën maar ook verschillende politieke figuren zijn de revue gepasseerd. Deze Fallas vormen samen een grote parade. Op de laatste dag van Las Fallas worden deze papiermaché poppen in brand gestoken om zo de kwade geesten te verdrijven.

Las Fallas is naast zijn prachtige papiermaché poppen en prachtige parade ook heel erg bekend om zijn vele vuurwerkshows. Iedere dag vanaf 1 maart wordt er om 1 uur in de middag een oorverdovend vuurwerk afgestoken, de Mascleta. Van 1 maart tot 18 maart wordt dit iedere dag gedaan. Het echte vuurwerk siervuurwerk volgt in de nacht van 18 maart, tijdens de nacht van het vuur, Nit del Foc. In deze nacht vindt een van swerelds mooiste vuurwerkshows plaats. Op St. Jozef Dag vindt La Crema, de crematie plaats van de Fallas. Bij het stadhuis in Valencia worden dan alle papiermaché poppen in brand gestoken. Dit is tevens de laatste vuurwerkshow die plaatsvindt tijdens Las Fallas. Iedere Falla is gemaakt op een groot stuk hout of een groot stuk karton. Naast het papiermaché wordt er ook gigantisch veel vuurwerk in de poppen gestopt. Dit zorgt voor een fantische crematié van de poppen.

Dit prachtige feest in Valencia heeft zoveel moois te bieden, het is in Valencia dagenlang één groot feest, door de hele stad wordt er live muziek gespeeld, men kan uitgaan dansen en drinken tot in de vroege uurtjes. Maar bovenal is het een prachtig feest waarbij tradities worden uitgedragen en een van Europa´s mooiste vuurwerkshows plaatsvindt.

Photo by alcebal2002

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.