Calixto en Melibea

Calixto en Melibea park is een prachtige tuin in Salamanca. Het is de tuin van het huis waar Melibea woonde in het verhaal, La Celestina. La Celestina is een liefdesverhaal met een tragisch einde. Het verhaal is de Spaanse variant op het verhaal van Romeo en Juliet.

De tuin is gelegen in het oude centrum van Salamanca. De tuin werd geopend op 12 juni 1981. De tuin is 2500 vierkante meter groot en is gebouwd op een deel van de oude stadsmuur en biedt hierdoor een prachtig uitzicht over de Río Tormes met zijn romeinse brug. Aan de andere zijde biedt de tuin een uitzicht over de oude stad en de prachtige oude kathedraal. De tuin heeft een grote diveristeit aan kleurrijke bloemen, planten en fruit en notenbomen. En is een ideale plek om tot rust te komen en te genieten van de rust, het uitzicht en de romantische sfeer die in de tuin hangt.

La Celestina

De tuin is het decor van het liefdesverhaal tussen Calisto en Melibea in het boek ‘La Celestina’ van Fernando de Rojas. De naam van het park refereert dan ook naar de twee hoofdpersonen van het verhaal, Calisto en Melibea. In het park is ook een standbeeld te vinden van Celestina, de koppelaarster tussen Calisto en Melibea.

Het verhaal gaat over Calisto, die een werknemer is van Pleberio, de vader van Melibea. Calisto wordt verliefd op Melibea en schakelt de hulp in van een koppelaarster. De koppelaarster, genaamd Celestina, is ook eigenaresse van een bordeel. Celestina koppelt Malisto en Melibea door tegen Melibea te zeggen dat er een man ernstig ziek is en alleen genezen kan worden door de aandacht van Melibea. Celestina regelt een afspraak tussen de twee in de tuin van Pleberio.

De twee knechten van Calisto vertrouwen Celestina niet en proberen Calisto er dan ook van te overtuigen dat hij haar hulp niet moet aannemen. Als de knechten er echter achter komen dat Calisto niet van mening te veranderen is besluiten ze een pact te sluiten met Celestina. Ze besluiten haar te helpen in ruil voor een deel van het geld dat Celestina ontvangt van Calisto. Op de avond van de ontmoeting komen de twee knechten er echter achter dat Celestina niet van plan is een deel van het geld te delen met hun. Hierop gaan de knechten naar het bordeel van Celestina en vermoorden haar, echter worden zij betrapt en worden ook de twee knechten geexecuteerd door een van de prostituees.

In de tussentijd vindt zich een ander drama plaats in de tuin van Pleberio. Uit wanhoop probeert Calisto op een ladder te klimmen om zo bij het raam van Melibea te komen, maar Calisto valt van de ladder en overlijdt. Melibea kan echter niet leven zonder hem en vertelt haar vader dan ook het hele liefdesverhaal tussen haar en Calisto. Nadat ze hem dit verteld heeft beroofd ze zichzelf van het leven door van een toren af te springen.

La Celestina wordt beschouwd als een van de belangrijkste en bekendste werken van de Spaanse literatuur. Ook is dit boek gemarkeerd als het einde van de middeleeuwse literatuur en het begin van de literaire renaissance in Spanje.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.