Kerst en nieuwjaar zijn beide belangrijke feesten en ook in Spanje worden ze daarom groots gevierd! De kerstsfeer is al vanaf begin december goed merkbaar in de Spaanse straten. Alles wordt versierd, er worden kerststallen geplaatst en ook de kerstlichtjes worden overal opgehangen. In Spanje wordt Kerst, net zoals in Nederland, met je familie gevierd. Families gaan ontzettend lekker en vooral heel véél eten.

Kerstavond wordt in Spanje ´Nochebuena´ genoemd, dit betekent ook wel de goede avond. Tijdens ´Nochebuena´ gaan de Spanjaarden naar de nachtmis welke ´La Misa Del Gallo´ heet (de mis van de haan). Dit heet zo omdat een haan de geboorte van Jezus heeft aangekondigd. Tijdens de Nochebuena krijgen de kinderen wat kleine cadeau´s, maar de echte ´pakjesavond´ vindt in Spanje plaats wanneer de Drie Koningen langskomen op 6 januari.

Maar Spanjaarden zouden de Spanjaarden niet zijn wanneer zij geen bijzondere Kerst gebruiken hadden. In Granada en Jaén, springen mensen namelijk over vuren om zichzelf te beschermen tegen ziektes. Ook wordt er in andere regio´s een speciale Kerstdans uitgevoerd die meer dan honderd jaar oud is. Spanjaarden sturen, in tegenstelling tot ons Nederlanders, alleen kerstkaarten naar de mensen die ze binnenkort niet zullen zien. Als je iemand toch vaak ziet kun je diegene ook persoonlijk een zalige Kerst wensen, vinden de Spanjaarden.

Op de kerstmarkten in Barcelona en omstreken is ook wat grappigs te zien; beeldjes van bekende politici en BE´ers (Bekende Españoles) die hun behoefte aan het doen zijn. Deze ´kakkers´ staan symbool voor de vruchtbaarheid die de uitwerpselen aan de grond geeft. Bovendien is het natuurlijk ook grappig om te zien.

De twee leukste kerstmarkten in Spanje zijn dan ook die van Barcelona, en van de hoofdstad Madrid. De grootste kerstmarkt van Barcelona is de Fira de Santa Llucía, waar je de kerststal kunt bewonderen en langs meer dan 300 kraampjes kunt struinen. En er is zelfs een muzikale parade! De kerstmarkt op het Plaza Mayor in Madrid is ieder jaar weer groot en karakteristiek. Zowel Spanjaarden als toeristen komen van ver om te genieten van de kerstsfeer die er in december op dit plein hangt.

Één van de belangrijkste gebeurtenissen tijdens Kerstmis in Spanje is ´El Gordo´, wat ´de dikke´ betekent. Dit is de grootste state-run loterij en wereldberoemd! Spanjaarden kijken lang uit naar deze Kersttraditie en wanneer de cijfers eindelijk zijn getrokken, worden deze gezongen door schoolkinderen.

Nadat iedereen elkaar Feliz Navidad, oftewel fijne Kerstdagen, heeft gewenst is het alweer tijd om Nieuwjaar te gaan vieren, wat natuurlijk ook groots gebeurd. Laat de Cava maar komen!

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.