Javier Bardem is een van de meest bekende acteurs van de Spaanse filmgeschiedenis. Deze Spaanse acteur is geboren in een familie met vele filmschrijvers, regisseurs en acteurs  en is uitgegroeid tot een filmster van wereldniveau. Ook heeft Bardem verschillende awards gewonnen: vijf ‘Beste Acteur’- awards en een Oscar nominatie voor ‘Beste Acteur’.

  • Javier Bardem is een van de beroemdste Spaanse acteurs en erg belangrijk in de Spaanse filmgeschiedenis. Hij heeft talloze onderscheidingen gewonnen waarvan onder andere een Academische Award, een Golden Globe, een BAFTA en vijf GOYA awards.
  • Eigenlijk was  het Bardem’s droom om kunstenaar te worden, en daarom deed hij een vierjarige opleiding schilderen aan de ‘Escuela de Artes y Oficios’ in Madrid. Om dit te kunnen betalen, nam Bardem elke acteerklus aan waar hij voor gevraagd werd.
  • Javier Bardem en Penelope Cruz hebben samen gespeeld in de film ‘Jamón, Jamón’ in 1992. Nu zijn ze getrouwd en hebben twee kinderen.

Javier Bardem is geboren op het eiland Gran Canaria in 1969. Doordat zijn ouders scheidde kort na zijn geboorte is Bardem opgevoed door zijn moeder die als actrice werkte. Zijn grootouders, Matilde Sampredo en Rafael Bardem waren ook beide acteurs en zijn oom Juan Antonio Bardem werkte als scenarioschrijver en regisseur. Met zo’n familie is het geen verrassing dat Bardem in de filmindustrie is gerold. Toch was een carrière als acteur niet zijn droom en ondanks zijn succes gaf hij zijn droom om kunstenaar te worden niet op. Hij deed een opleiding aan de kunstacademie in Madrid om daarna alsnog de focus te leggen op het acteren.

Bardem begon met acteren op zijn zesde, met  een rol had in de film ‘El Picaro’ in 1974. Na zijn rol in Bigas Luna’s film ‘The Ages of Lulu’, nam de regisseur de beslissing om Bardem te casten voor de film ‘Jamón Jamón’ in 1992. Dit bleek een goede beslissing, want de film werd een groot international succes waarna Bardem ook een rol kreeg in de volgende film van Luna, ‘Golden Balls’. In 2004 speelde hij de hoofdrol in de ontroerende film Mar Adentro ‘The Sea Inside’, waarin hij een vanaf zijn nek verlamde man die daar 29 jaar mee door moest leven, terwijl hijzelf euthanasie wenste, speelde. Voor deze film werd Bardem geëerd met de Award voor Beste Acteur op het filmfestival van Venetië. Van alle films waarin Javier Bardem gespeeld heeft, zijn er twee die er uit springen; ‘No Country for Old Men’, waarvoor hij in 2007 de Oscar voor ‘Best Supporting Actor’ won door een psychopathische moordenaar te spelen, en  ten tweede een van de grootste filmproducties in de geschiedenis ‘Skyfall’. Zijn vertolking van de ‘badass’ Raoul Silva in 2012 in de James Bond film ‘Skyfall’, leverde Bardem een BAFTA op, een award van de Britse Academie voor Film en Televisie. Skyfall wordt door velen beschouwd als de beste film uit de Bond-serie.

De Spaanse acteur heeft bijna elke mogeijke award ontvangen en blijft betrokken bij zeer succesvolle filmprojecten. Hij heeft zelfs een ster op de Hollywood Walk of Fame ontvangen in 2012. In zijn privé-leven is hij bekend als een groot fan van heavy metal muziek en hij spreekt vloeiend Engels. In 2007 begon Bardem te daten met Penelope Cruz, tijdens de opnames van de film ‘Vicky Cristina Barcelona’, waar ze beide een hoofdrol in hadden. Het koppel trouwde in 2010 en hebben een zoon en een dochter. 

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.