Het oudste carnaval van Argentinië wordt gevierd in de plaats Humahuaca, gelegen in de provincie Yujuh in het noordwesten van het land. In de maanden februari en maart is Humahuaca de hoofdstad van het carnaval in de Gorge omgeving. Humahuaca is gelegen tussen de kleurrijke bergen van Salta en staat bekend om zijn carnaval. Niet alleen tijdens de maanden dat er carnaval gevierd wordt, maar ook tijdens de rest van het jaar zijn er maskers, kostuums en rituelen van het carnaval te vinden.

  • Het Humahuaca carnaval wordt gevierd in het noordwesten van Argentinië en is het oudste carnaval van het land.
  • De Humahuaca bevolking kleedt zich in kleurrijke kostuums en velen dragen maskers om anoniem te blijven.
  • Het carnaval is een mix tussen het originele carnaval van de Christenen en de voor-Colombiaanse pagan rituelen. Vele tradities komen terug, zoals het gooien van witte poeder en het dragen van basilicum bladeren. 

Ook al is de viering van het carnaval in de maand februari of maart, de voorbereidingen houden de lokale bevolking het hele jaar bezig. Zodra in februari, de ‘Duivel’ arriveert vanuit de bergen, is het carnaval begonnen. De ‘Duivel’ is een lappenpop die staat als symbool voor het carnaval. De traditie is dat elk jaar aan het eind van de carnaval, de lappenpop begraven wordt en met de volgende carnaval weer wordt opgegraven. Hierna begint het carnaval vieren met feesten, dansen en drinken en wordt er veel traditionele muziek gemaakt met oude instrumenten zoals de quenas (Andes fluiten met twee open einden), gitaren, panfluiten en accordeons.

Het carnaval begint dus officieel op de zaterdag voor Aswoensdag met het opgraven van de lappenpop en duurt negen dagen. In Humahuaca begint het een paar dagen eerder omdat de zogenoemde Tantanakuy (traditionele oude muzikanten uit het hele land) bij elkaar komen. Het carnaval wordt op een natuurlijke, ouderwetse wijze op straat gevierd. De enthousiaste lokale bevolking is gekleed in kleurrijke kostuums en de meesten dragen imposante maskers. Het dragen van maskers is erg populair tijdens het carnaval om anoniem te blijven. Er wordt aan vele rituelen meegedaan. Een van deze rituelen is de Topamiento-traditie: honderden mannen lopen in de richting van de stad op zoek naar een danspartner voor de rest van de avond.

Carnaval in het noorden van Argentinië is een mix tussen voor-Columbiaanse pagan rituelen en de traditionele carnavalsviering van de Christenen. Natuurlijk wordt er veel gedronken, gedanst en feest gevierd. Ook Argentijnse tradities zoals witte poeder naar elkaar gooien, serpentines en confetti in elkaars gezicht slingeren en het dragen van basilicumblaadjes in je oren, horen bij het Humahuaca carnaval. Het beroemde carnaval wordt bezocht door zowel lokale, Argentijnse en buitenlandse bezoekers.

Op Palmzondag, de zesde zondag van het jaar, wordt de lappenpop weer begraven in een gat aan de voet van de heuvel. Dit ritueel is erg droevig en vol met emoties. “Dat de carnavals Duivel snel terug komt” fluistert de bevolking en zo eindigt het Humahuaca carnaval. Het carnaval kan bezocht worden vanuit grotere steden zoals San Salvador maar ook veel bezoekers gaan te voet of op een muilezel. Ook al bezoek je het carnaval niet in februari, het carnaval is ook de rest van het jaar te zien. Verschillende musea in Humahuaca tonen ambacht, schilderijen, beeldhouwwerken, maskers en kostuums.

Dit carnaval in Argentinië is een van de beroemdste en populairste carnaval van het Argentinie en als u tijdens dit festival in de buurt bent, is het zeker een bezoek waard om carnaval in een ander land en een andere cultuur te ervaren! 

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.