Madrid is het culturele, economische en politieke hart van Spanje. Het is de grootste stad van Spanje en er zijn dan ook vele bezienswaardigheden in Madrid. Het Retiro Park in Madrid is zoals het Vondelpark in Amsterdam.

Vakantie in Madrid

Het Retiro Park in Madrid is het grootste en meest populaire park van de stad. Het park heeft en oppervlakte van 1,4 km². De officiële naam van het park is El Retiro. In het verleden was 'Jardin del Buen Retiro' de naam van het park. Het park is gelegen aan de oostzijde van het centrum van Madrid. Ook de Gouden Driehoek van Madrid (Museo del Prado, Thyssen-Bornemisza en het Reina Sofía museum) is gelegen in de directe omgeving van het park.

In 1632 werd het paleis van koning Filips IV gebouwd in het park. Dit paleis was een soort toevlucht voor de koninklijke familie, vandaar de naam Retiro wat toevlucht betekent. Het park was tot 1869 een privé park voor de koninklijke familie. Vanaf 1869 werd het park opengesteld voor publiek.

In het Retiro park is een grote vijver aangelegd waar mensen bootjes kunnen huren en kunnen ontsnappen aan de hectiek van de grote stad. In de weekenden en op feestdagen is het park dan ook zeer geliefd bij de Madrilenen. Door de enorme grootte van het park is het nooit te druk in het park. Naast het huren van bootjes is het ook mogelijk om een tocht op een paardenkoets te maken door het park. Straatmuzikanten, straatverkopers en levende standbeelden ontbreken ook niet in het park.

Palacio de Cristal

Naast de prachtige natuur zijn er ook enkele gebouwen te vinden. In het zuiden van het park is een kleinere vijver gelegen met daaraan grenzend het Palacio de Cristal. Dit paleis is gebouwd in 1887 door Ricardo Velázquez Bosco met als voorbeeld het Crystal Palace in Londen. In dit paleis zijn exotische planten en tijdelijke tentoonstellingen te vinden. Het Palacio de Cristal is echter niet het enige gebouw dat Velázquez ontwierp. In 1884 ontwierp hij een ander gebouw in het park, namelijk het Palacio de Velázquez. Dit paleis werd vroeger gebruikt voor tentoonstellingen van de mijnbouw, metaal-, glas- en keramische industrie. Tegenwoordig zijn er kunsttentoonstellingen te vinden.

Een ander indrukwekkend werk in het park is de Galápagos fontein. Deze is gemaakt in 1832 door José de Mariategui ter ere van de geboorte van Isabel II. Vier kleine engelen, met dolfijnen en een slak sieren de bovenkant van de fontein. De structuur van de fontein symboliseert de verschillende allegorieën van een lang leven, vruchtbaarheid en de handhaving van de traditionele waarden zoals wijsheid en rechtschapenheid.

Een gedeelte van het park is ingericht als rozentuin, 'Roseleda'. Tijdens een reis naar Madrid mag een bezoek aan het Retiro Park absoluut niet ontbreken.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.