Midden in het levendige toeristische centrum van La Paz, de hoofdstad van Bolivia, bevindt zich misschien wel de gekste en interessantste markt van Zuid Amerika: de ‘Mercado de Hechicería’ oftewel de Heksenmarkt. Deze beroemde markt is gelegen tussen de Sagamaga en Santa Cruz in de Calle Jimenez. Tientallen verkopers staan langs de straten om hun fascinerende en aparte producten te verkopen.

  • Op de Heksenmarkt worden veel gekke producten verkocht, maar het meest rare is toch wel de dode lama’s en hun foetussen. De bedoeling is de dat de foetussen begraven worden onder een hoeksteen bij een nieuwbouwhuis en dat zou dan geluk moeten brengen.
  • De rijkere Bolivianen offeren vaak een levende lama bij een nieuwbouwhuis, dat zou meer geluk brengen.
  • Een andere interessante markt dichtbij de Heksenmarkt is de ‘Merca Negro’, hier wordt echt van alles aangeboden: fruit, kleding, vuurwerk en elektronica.

Op de markt worden verschillende producten verkocht die door de Boliviaanse verkopers en inwoners worden gezien als magische producten. Kruiden, stenen, beeldjes en... ja, ook foetussen van lama’s en gedroogde kikkers, schildpadden en slangen. Deze gekke producten worden allemaal verkocht op de Heksenmarkt en hebben elk een magische bijwerking zoals het brengen van geluk of het genezen van ziektes. De producten worden veelal gebruikt door traditionele Boliviaanse genezers om de goede en kwade geesten te beïnvloeden. Daarnaast is de markt erg populair om te bezoeken tijdens een vakantie in Bolivia.

De spulletjes worden vaak heel erg leuk verpakt door de verkopers, in gezellige en kleurige zakjes. Deze zakjes met producten worden nog dagelijks geofferd aan Pachamama, de Moeder van de Aarde. Dit is een ouderwets ritueel dat nog elke dag wordt verricht door de inwoners van Bolivia. Volgens de tradities brengt het namelijk geluk als je een lama foetus begraaft onder de hoeksteen van je nieuwgebouwde huis.

Naast de dode lama’s en gedroogde kikkers worden er ook nog wat normale spulletjes verkocht zoals amuletten met verschillende afbeeldingen die voor verschillende dingen staan. Zo staat de zon voor energie, de poema voor kracht, de slang voor list en wijsheid, de condor voor reizen en verandering en de lama voor gezondheid. Ook kun je tijdens je bezoek aan de Heksenmarkt een echte traditionele Yatari tegenkomen. Dit is een medicijnman die een grote hoge zwarte hoed draagt. Yatari’s kunnen de toekomst voorspellen maar doen dit helaas voornamelijk voor de locals.

De heksenmarkt in La Paz is één van de kleurrijkste en interessantste markten van Zuid-Amerika en zeker een bezoek waard tijdens je reis door Bolivia. Er zijn niet alleen rare souvenirs te koop, maar de markt laat ook veel van het Boliviaanse geloof en cultuur zien. En het is weer eens wat anders om een lama foetus als souvenir mee te nemen in plaats van een magneetje, toch?

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.