Met de wind door je haren en de zon in je gezicht, een vrij en veilig gevoel: dat is wat fietsen in Sevilla je geeft. Dankzij de vele voorzieningen en het feit dat het een relatief vlakke stad is staat Sevilla bekend als fietsstad. Al fietsend kun je langs de monumenten en meest bijzondere plekken die eerst onbereikbaar leken, maar nu ineens binnen handbereik liggen. Lange afstanden worden kort en korte afstanden worden vaker per fiets afgelegd. Zelfs op het heetst van de dag wordt een fietstocht kinderspel dankzij de aangename toevoeging van een lichte briesje. Door de komst van 'Sevici', de openbare fietsverhuur van Sevilla is fietsen nog nooit zo makkelijk geweest.

  • In juli 2007 op het station van 'Ponce de Leon' werd de eerste openbare fietsverhuur in Sevilla geopend.
  • Wanneer er gebruik gemaakt wordt van de 'Sevici' zijn de eerste 30 minuten altijd gratis.
  • 'Isla de Cartuja' en 'Parque de Alamillo' zijn geweldige locaties om per fiets te bezoeken.

Fietsen in Spanje

De gemeente is akkoord gegaan met het plan om een energiezuinige manier van openbaar vervoer aan te bieden aan het publiek. Zo werd in juli 2007 op het station van 'Ponce de Leon' de eerste openbare fietsverhuur in Sevilla geopend. Andere grote Spaanse steden zoals Barcelona, Madrid en Valencia hebben deze vorm van openbaar vervoer ook al toegepast. Tegenwoordig is de 'Sevici' helemaal geïntegreerd in het Sevilliaanse leven en wordt het woord als normaal aanschouwd. Sevilla beschikt over 2500 fietsen die op 250 verschillende plaatsen door Sevilla heen gestald zijn. Deze enorme populariteit is mede te danken aan de goede faciliteiten en voorzieningen van Sevilla op het gebied van fietsen. De stad is in 2013 zelfs op een vierde plaats geëindigd als meest fietsvriendelijke stad door een onderzoek van een gerenommeerd tijdschrift.

De fiets zelf is volledig verstelbaar en zo ontworpen dat het robuuste uiterlijk een veilig gevoel geeft en uitstraalt, terwijl het toch zijn charme behoudt. Op het spatbord van de fiets bevindt zich het oneindigheidssymbool in de vorm van een aan elkaar geweven stuk touw. Dit is een onderdeel van het eigen logo van Sevilla. Ook de kleuren zijn hierop afgesteld, want die zijn namelijk rood met geel. De slogan van de 'Sevici' luidt: Sevilla a tu ritmo. Hiermee wordt bedoeld dat je Sevilla op eigen tempo kunt ontdekken.

Het grote voordeel van 'Sevici' is dat je moeiteloos overal door de stad heen kunt manoeuvreren. Wanneer op de plaats van bestemming is aangekomen is het daarna alleen een kwestie van het vinden van een standplaats om de fiets in te plaatsen en je hebt je handen weer vrij. Om gebruik te maken van deze service is een jaarabonnement of weekabonnement nodig. Je krijgt dan vervolgens een pas die je in één van de automaten van 'Sevici' kunt steken om toegang te krijgen tot de fietsen in het fietsenrek. Ook voor tieners tussen de 14 en 18 jaar is het mogelijk om gebruik te maken van deze service, hierbij is ouderlijke toestemming echter wel een vereiste. Een leuke bijkomstigheid is dat de eerste 30 minuten altijd gratis zijn! Doordat de meeste faciliteiten en toeristische bezienswaardigheden zich veelal in en om het oude stadscentrum heen bevinden heb je vaak aan 30 minuten genoeg voor kleine ritjes.

Bezienswaardigheden in Sevilla

Voor de bezienswaardigheden die wat verder gelegen zijn is fietsen in Sevilla ook ideaal. De openbare fiets zorgt ervoor dat je gemakkelijk naar wat minder bereikbare bestemmingen kunt komen. Een voorbeeld hiervan is het terrein 'Isla de Cartuja' waarop de wereldtentoonstelling in 1992 werd gehouden. Dit ligt op ongeveer 30 minuten lopen van het stadscentrum. Hier staat een aantal bijzondere paviljoenen die speciaal ontworpen zijn voor de wereldtentoonstelling. Dit is het ideale startpunt voor een fietstocht. Daarna kun je namelijk doorfietsen naar stadspark 'Parque de Alamillo' om daar te genieten van een rustig dagje in het park. Overdag en in de avond worden hier vaak kleine openluchtconcerten of theatervoorstellingen gehouden van lokale artiesten. Na de rest van de dag in het park doorgebracht te hebben kun je wanneer de avond valt weer terug fietsen naar het centrum. Het mooiste is om dit over de 'Puente de Alamillo' brug te doen. Deze brug is speciaal gebouwd voor de wereldtentoonstelling en is ontworpen door de beroemde Spaanse architect en ingenieur Santiago Calatrava. Fietsen tussen de reusachtige witte spijlen van deze tuigbrug die verlicht wordt door kunstmatig licht heeft iets speciaals. Het is zeker de moeite waard om hier even te stoppen om te genieten van de omgeving: verlichte huizen en straatlantaarns zorgen voor een lichte weerspiegeling en glinstering in de Guadalquivir rivier, terwijl het avondverkeer rustig langsrijdt en de maan hoog aan de hemel staat. Na de brug helemaal afgefietst te hebben is het dan ook alleen maar logisch om als afsluiting langs de Guadalquivir te fietsen.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.