Kenners van Spanje en liefhebbers van de wandelsport hebben er ongetwijfeld van gehoord, ¨El Camino de Santiago de Compostela¨. Gelegen in de provincie Galicia in het noordwesten van Spanje.

De tocht per voet afleggen is een topprestatie, vanuit Nederland is het ongeveer 2.500 kilometer en als je start vanaf de Pyreneeën 800 kilometer. In dagen zou dat vanuit Nederland 100 dagen lopen zijn en vanaf de Pyreneeën een maand! Jaarlijks ondernemen 100.000 pelgrims deze tocht. Om te weten waarom deze pelgrimsroute zo populair is, een stukje geschiedenis.

Volgens de overlevering is het de plaats waar het stoffelijk overschot ligt van de apostel Jacobus de Meerdere, de beschermheilige van Spanje, de ideale plaats om te bidden dus. Nadat Jacobus onthoofd was in Palestina is zijn lichaam in een boot gelegd en deze boot bereikte vanzelf de Galicische kust. De twee discipelen die meereisden hebben het lichaam begraven aan de berg Libredón. Totdat de kluizenaar Paio in 813 het graf herontdekte, was het graf van Jacobus in de vergetelheid geraakt.
De graftombe is inmiddels uitgegroeid tot een  trekpleister voor Christenen vanuit de hele wereld en niet in de laatste plaats voor de ¨gewone¨ wandelaar, die de tocht als een uitdaging ziet.

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, zo ook naar Santiago. Vanuit Europa zin er verschillende wegen naar Santiago, vanuit Nederland ligt het voor de hand om via Frankrijk te lopen. Er bestaat een pelgrimspas waarin de pelgrim stempels kan verzamelen van de dorpjes die hij aandoet tijdens de route. Eénmaal in Santiago de Compostela aangekomen krijg je de ¨Compostela¨ een oorkonde dat de pelgrimsroute is volbracht. In de middeleeuwen konden misdadigers door middel van deze oorkonde een strafvermindering of kwijtschelding krijgen.

De grote kathedraal van Santiago zie je al van verre, dan weet je dat je de route bijna hebt volbracht! Op het plein voor de kathedraal komen de pelgrims vanuit de hele wereld samen en bezoeken de kathedraal. Binnen de kathedraal hangt de lucht van wierrook en er speelt een orgel. En dan is er natuurlijk het beeld van de heilige Jacobus dat je kunt omhelzen. Je moet er soms wel voor in de rij staan, maar dat is de moeite waard na de lange tocht! Buiten op het plein kun je de felbegeerde oorkonde, de ¨Compostela¨ halen, de bekroning van de pelgrimstocht, de Camino de Santiago.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.