In het Spaans heten ze Los Pueblos Blancos, de witte dorpen van Andalusië. Ze worden gekarakteriseerd door de huisjes met witte muren en rood/bruine daken op een hooggelegen plek in de gebieden van Cádiz en Málaga. Maar wat zit hier achter? Waarom zijn ze allemaal wit en waarom bevinden ze zich allemaal in de bergen? De witte dorpen van Andalusië hebben een eigen verhaal.

  • Alle details van de huisjes hebben een eigen doel. De kleine raampjes, de fel witte verf en de dikke muren. De huisjes in Andalusië zijn zo gebouwd om heel logische redenen.
  • Het gebied is bevolkt geweest door vele volkeren, toch heeft één volk de grootste stempel achter gelaten waardoor de witte dorpen in Andalusië zijn zoals ze nu zijn.

Alles is gedaan met een reden. Dit geldt ook voor de witte dorpen van Andalusië. Alle huizen zijn gebouwd met dikke muren, kleine ramen en een fel witte verf. Dit is typerend voor de huizen in deze regio. De dikke muren zijn een goede isolatie voor warmte én kou. Wanneer in de winter het binnenhouden van warmte essentieel is, is in de zomer het binnenhouden van koele lucht essentieel. Daarnaast zorgen de kleine ramen ervoor dat er niet teveel zonlicht het huis binnenkomt. Teveel zonlicht zal het huis in de zomer opwarmen en dat is nu juist wat niet de bedoeling is. De fel witte verf van de huisjes kaatst het zonlicht terug waardoor deze niet doordringt in het huis. De reden dat de muren zo wit blijven is overigens heel simpel: iedere lente krijgt ieder huisje een nieuw verfje om de lente in te luiden. Deze huisjes zijn gemaakt voor het klimaat van Andalusië. Je vindt ze vooral in het Natuurpark Sierra de Grazalema, maar ook in de regio van Cádiz en Málaga. Het is een echte toerische attractie. Toch mag je niet vergeten dat deze oase van schoonheid ook nog gewoon een leefgebied van mensen is; al maakt het dat misschien wel nóg mooier. De dorpen brengen een speciaal Arabisch gevoel met zich mee vanwege de smalle straatjes en de gezellige pleintjes. De pleintjes van de witte dorpen, waar oude mannetjes rustig in de schaduw een potje zitten kaarten en waar de vrouwen de bloemetjes mooi houden. Het is een plaatje. Ondanks het Arabische gevoel dat je krijgt bij de dorpjes, heeft ieder dorpje ten minste één rooms-katholieke kerk die het plaatje compleet maakt.

De Moren in Spanje

Dat de huisjes alleen een klimaattechnische reden van bouw hebben, was overigens niet altijd zo. Het gebied is al bewoond sinds de prehistorie. Er zijn verschillende grotten te vinden met rotsschilderingen. Hoewel er vele volkeren in dit gebied hebben geleefd, is er één volk geweest dat enorm invloedrijk is geweest voor de dorpen; de Moren. Zij leefden en regeerden vanaf de 13e eeuw in grote delen van Spanje. Toen op een gegeven moment de Spanjaarden hun land weer opeisten, vluchtten de Moren de bergen in en bouwden ze witte huisjes met dikke muren en kleine raampjes. In eerste instantie was het dus ook een soort bescherming tegen de Spanjaarden. Vanaf de hoge berg konden de Moren ze al snel aan zien komen en zo konden ze zich optijd verdedigen tegen de Spanjaarden. Vandaag de dag hoeven de mensen in de dorpen zich alleen nog maar te beschermen tegen alle toeristen die deze prachtige plek van dichtbij willen zien.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.