“In een plaats in La Mancha, waarvan ik me de naam niet herinner, woonde niet zo lang geleden een ridder...” De bekende eerste zin van de Spaanse roman ‘El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha’. In het Nederlands vertaald betekent dit: ‘De Vernuftige Edelman Don Quichot van La Mancha’. Een boek over een oude grijze man die door het lezen van veel boeken over ridders denkt dat hij zelf een ridder is.

  • De schrijver van Don Quichot, Cervantes, is begonnen met het schrijven van de roman toen hij in de gevangenis zat wegens onbetaalde schulden. Daarnaast werd hij el manco de Lepanto (de gebrekkige van Lepanto) genoemd toen hij in een gevecht tegen de Ottomanen in de Slag bij Lepanto (1571) zijn linkerhand zo verwondde dat die voorgoed verlamd bleef.
  • De moedige ridder Don Quichot heet eigenlijk Alonso Quijano, maar dat vond de ridder niet heldhaftig klinken dus ging hij op avontuur met zijn nieuwe naam.

Miguel de Cervantes

Miguel de Cervantes Saavedra is geboren in Alcalá de Henares op 29 september 1547 en overleden in Madrid op 23 april 1616. Hij was een van de belangrijkste roman-/toneelschrijvers uit de Spaanse literatuur. Cervantes had geen makkelijk leven, want hoewel hij katholiek was, maakte zijn deels joodse afkomst het hem niet makkelijk in het Spanje van de Katholieke Reformatie. Hij vertrok naar Italië waar hij enkele elegieën uitbracht en meevocht in het Spaanse leger tegen het Ottomaanse Rijk. Toen hij in 1575 wilde terugkeren naar Spanje werd hij voor 5 jaar gevangen genomen door kapers uit Algiers. Alsof één keer in gevangenschap niet genoeg is, werd hij in 1597 weer gevangen genomen, maar dit keer voor onbetaalde schulden. Hij besloot een verhaal te gaan schrijven tijdens zijn gevangenschap: het boek over Don Quichot en de windmolens is dus geschreven in een gevangenis! Hij bracht het eerste deel van het boek (‘De Vernuftige Edelman Don Quichot van La Mancha’) in 1605 uit. Hoewel dit boek succesvol was, is Cervantes gestorven in armoede nadat hij in 1615 het tweede deel van het boek uitbracht.

Alonso Quijano, een oude, grijze man die enorm veel van boeken en verhalen over ridders hield. Hij las er zo veel, dat hij op een dag het gevoel had zelf een ridder te zijn. Vergezeld door Sancho Panza, een kleine, dikke, analfabetische boer met als grootste interesse eten en meegelokt door de aantrekkelijke belofte van een eiland, ging Alonso onder de naam Don Quichot van La Mancha op dwaaltocht door het platteland van Spanje. Zijn doel? Het rechtzetten van alle soorten onrecht en door zijn goede daden beroemd worden. Don Quichot op zijn paard Rosinante en Sancho Panza op een te kleine ezel voor deze dikke boer. Het avontuur was begonnen! Het bekendste deel uit het boek is natuurlijk het deel waarin de dappere ridder het gevecht met de reuzen aangaat. Terwijl Sancho Panza nog luidkeels roept dat het windmolens zijn en dat het vechten zinloos zal zijn, gaat Don Quichot vol goede moed en met volle vaart op de reuzen af. “Vlucht niet, blode en lage schepsels! Eén enkele ridder is het, die u aanvalt.” Hij steekt zijn lans in een wiek en wordt meteen meegesleurd. Zwaargehavend rolt de ridder het veld in. Deze keer had hij verloren, maar de volgende keer zal hij ze verslaan. En ze vervolgden de weg naar Puerto Lápice, want daar zouden ze op vele, wisselende avonturen stuiten.

2-Euromunten

Leuk om te weten is dat op 30 juli 2005 er een munt uit is gegeven ter gelegenheid van ‘400 jaar Don Quichot’. Het is de landen die lid zijn van de Europese Unie namelijk toegestaan speciale 2-euromunten uit te geven ter gelegenheid van bijzondere gebeurtenissen. De oplage was 8.000.000 munten, dus wie weet kom je er één tegen.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.