De oudste universiteit van Spanje is te vinden in Salamanca. Salamanca ligt in de gelijknamige provincie, op ongeveer 200 kilometer ten noordwesten van Madrid. De universiteit van Salamanca is niet alleen de oudste universiteit van Spanje maar is ook ,op de universiteit van Bologna na, de oudste van Europa.

  • De universiteit van Salamanca is gesticht in 1218 door koning Alfons IX van Léon. Onder andere Christopher Columbus was professor aan deze universiteit.
  • Naast een cursus Spaans zijn er nog tal van andere mogelijkheden om te studeren in Salamanca.
  • In de facade van het hoofdgebouw van de universiteit bevindt zich een kikker, de legende zegt dat de studenten die hem vinden een voorspoedige studietijd tegemoet gaan.

Wat Salamanca nu zo’n geweldige studentenstad maakt is dat er onder andere het zuiverste Spaans wordt gesproken, het een moderne stad met een prachtige architectuur is maar toch de charme van een dorp heeft. Dit omdat alles op loopafstand is en omdat je overal wel in contact komt met internationale en nationale studenten. De prachtige architectuur van de stad heeft er voor gezorgd dat het oude centrum van Salamanca ,waaronder de universiteit en de oude en de nieuwe kathedraal, sinds 1988 is opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Het aantal studenten op de universiteit nam tot 1580 toe. Op dat moment studeerden er 6500 studenten aan de universiteit. In de zeventiende eeuw daalde het aantal studenten. Op de dag van vandaag studeren er ieder jaar meer dan 30.000 studenten in Salamanca. Dit maakt Salamanca dan ook dé studentenstad van Spanje.

De Spaanse taal

Behalve het studeren van de Spaanse taal, geschrift en cultuur zijn er nog tal van andere mogelijkheden om te studeren in Salamanca. In het verleden konden studenten onder andere kiezen om geneeskunde, recht, technologie, kunst-filosofie, wiskunde, muziek, geestenswetenschappen en natuurlijk taalkunde te studeren. Op de dag van vandaag zijn er nog steeds tal van mogelijkheden. Zo zijn er diverse mogelijkheden om de Spaanse taal te studeren. Maar ook zijn er nog steeds mogelijkheden om geneeskunde, psychologie, wiskunde, geschiedenis, literatuur, filosofie, rechten wetenschap te studeren aan de universiteit van Salamanca. Het studeren in Salamanca voor een heel collegejaar, een semester of alleen in de zomer zijn enkele voorbeelden van de vele mogelijkheden op de universiteit.

De gevel van het hoofdgebouw van de universiteit heeft ervoor gezorgd dat de kikker is uitgegroeid tot het stadssymbool van Salamanca. In ieder souvenierswinkeltje is wel iets van dit stadssymbool terug te vinden. Het is nu niet zo dat de kikker een bijzonder dier is voor de Salamantinos (inwoners van Salamanca) maar omdat op de prachtig gedecoreerde gevel van de universiteit een kikker te vinden is. Niet alleen op de facade van de universiteit maar ook bij de rijkelijk gedecoreerde deur aan de westkant van de nieuwe kathedraal is de kikker terug te vinden. De legende zegt dat studenten die de kikker vinden een voorspoedige studententijd tegemoet zien. Voor niet studenten zorgt de kikker voor veel geluk in de liefde. Tijdens een bezoek aan Salamanca is het dus zeker de moeite waard om te proberen de kikker te vinden.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.