Rond de 17e eeuw vond er in Spanje een invloedrijke periode plaats voor welvaart, handel wetenschap en cultuur. De Spaanse Gouden Eeuw wordt ook wel 'El Siglo de Oro' genoemd.

Spaanse Cultuur

In de 16e eeuw veroverde Spanje de nieuwe wereld en dit bracht het land veel prestige en rijkdom. Dit vormde het begin van de Spaanse Gouden Eeuw, 'El Siglo de Oro'. In die tijd was Sevilla de rijkste stad van het land, mede doordat in Sevilla de haven voor alle handel naar Amerika was. Tijdens de Gouden Eeuw werd Spanje geregeerd door de Habsburgers en tot 1645 onder andere door koning Philip II, Philip III en Philip IV. Onder het bewind van de Habsburgers moesten alle volkeren de Spaanse taal leren. Toen Philip III echter aan de macht kwam, begon het Habsburgse rijk zijn scheuren te vertonen en onder andere Nederland en Engeland toonde hun afkeer. Desondanks was Spanje in deze periode nog steeds één van de machtigste landen ter wereld.

De Spaanse cultuur daarentegen onderging een grote bloeiperiode in de 16e en 17e eeuw. Spanjaarden maakten zoveel grote werken op het gebied van kunst en letterkunde dat deze periode bekend staat als de Gouden Eeuw. Dit was ook de tijd van de barokliteratuur. Het was een duistere periode waarin pessimisme heerstte en men geloofde dat alleen de dood je van deze periode kon verlossen. Onder andere Velázquez schilderde meesterwerken tijdens de Spaanse Gouden Eeuw.

Toneel begon tijdens de Gouden Eeuw steeds populairder te worden. Bekende toneelschrijvers uit deze tijd zijn Félix Lope de Vega en Pedro Calderón de la Barca. Félix schreef 2000 toneelstukken die voornamelijk over eer en liefde gingen. Na zijn dood werd Pedro een van de bekendste toneelschrijvers. Zijn werken staan bekend om zijn religieuze drama over katholieke overtuigingen.

De dood van Pedro Calderón de la Barca in 1681 wordt vaak gezien als het einde van de Spaanse Gouden Eeuw. De Spaanse Gouden Eeuw was ook een succesvolle periode voor de bekende Spaanse schrijver Miguel de Cervantes. Hij schreef onder andere de moderne roman 'Don Quichot', één van de bekendste romans uit de Spaanse geschiedenis. Naast romans schreef Cervantes ook diverse toneelstukken. Miguel Cervantes speelde een grote rol in de Spaanse geschiedenis en dit is tot op de dag van vandaag nog terug te zien op de Spaanse euromunten van 10, 20 en 50 cent.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.