Een van de bekendste culturen uit Midden Amerika is de cultuur van de Maya. Wie kent de Mayakalender of Chitzen Itza niet. Dit zijn slechts enkele van de indrukwekkende bouwwerken uit de Mayabeschaving. Het Mayarijk strekte zich uit van het Zuiden van Mexico tot het Noorden van Centraal Amerika.

De Mayacultuur is ontstaan rond 2000 voor Christus. Het hoogtepunt van de Mayacultuur was van 250 tot 900 na Christus. Echter na deze periode groeide het rijk nog verder. Pas in de 9e eeuw raakte de Mayacultuur in het centrale laagland in verval. De oorzaak hiervan waren de oorlogen en doordat de landbouw de gevraagde opbrengst niet meer aan kon door de heersende droogte. Door deze omstandigheden verplaatste de Mayacultuur zich naar de randen van het Mayarijk. In het noorden van het Mayarijk bloeiden de steden nog tot in de 15e eeuw. In 1450 viel het Mayarijk uiteen en werden de stadstaten vervolgens in 1520 veroverd door de Spanjaarden die gebruik maakten van de rivaliteit tussen de Mayasteden.

De Mayabeschaving bestond uit 8 á 9 miljoen Maya's. Hoewel de Mayacultuur erg veranderd is leven er nog steeds Maya's in Midden Amerika. Op de dag van vandaag leven ze veelal in Guatemala. Een van de kenmerken uit de Mayacultuur is de kleding die men draagt. Men draagt vrijwel altijd felgekleurde kleding waarvan met de stof zelf weeft. De geweven capes en jurken zijn voor toeristen ook een leuk souvenir en leveren zo geld op voor de Maya's.

De Mayakalender

De Mayakalender is misschien wel het bekendste onderdeel van de Maya cultuur. De Mayakalender bestaat uit drie delen; de Haab, de Tzolken en de Lange Telling. Deze drie worden samen gebruikt en vormen samen de gehele Mayakalender. De Haab bestaat uit 365 dagen, en 19 maanden. 18 Maanden bestaan uit 20 dagen en 1 maand bestaat uit 5 dagen. De Haab is vergelijkbaar met de kalender zoals wij hem kennen. Om religieuze dagen te bepalen gebruiken de Maya's een ander deel van de kalender, de Tzolkin. De Tzolkin bestaat uit 260 dagen opgedeeld in 20 periodes bestaande uit 13 dagen. Ondanks dat de Tzolkin niet gelijk loopt met de Haab begint deze kalender toch opnieuw nadat de kalender rond is. Het laatste deel van de Mayakalender is de Lange Telling. Deze wordt gebruikt voor langere perioden. De Lange Telling bestaat uit 2.880.000 dagen, wat gelijk staat aan 7885 zonnejaren. De Lange Telling is tevens het deel van de Mayakalender dat voorspelde dat de wereld in december 2012 zou vergaan.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.