Salamanca, ´Ciudad Dorada´. Salamanca wordt ook wel ´de gouden stad´genoemd. Deze naam heeft de stad te danken aan de steensoort waar veel monumenten en andere gebouwen mee gebouwd zijn. Deze steensoort komt uit Villamayor, een dorp uit de regio van Salamanca. Deze steensoort heeft een hoog ijzergehalte, waardoor voornamelijk bij zonsopkomst en zonsondergang de stad een gouden gloed krijgt. Naast deze prachtige verschijning heeft Salamanca nog veel meer te bieden. Zoals onder andere de nieuwe en de oude kathedraal, en vergeet zeker de prachtige universiteit van Salamanca niet.

De romaanse bouwstijl

De oorsprong van de romaanse bouwstijl ligt in het begin van de elfde eeuw. Er werd in de 12e eeuw gestart met de bouw van de oude kathedraal van Salamanca, deze kathedraal was pas in de 14e eeuw helemaal klaar. In de oude kathedraal zijn dan ook veel kenmerken terug te vinden van de romaanse bouwstijl. Zo heeft de kathedraal dikke muren, met kleine ramen en smalle deuropeningen. De muren van dit soort gebouwen droegen bijna het hele gewicht van het gebouw. Men was dan ook bang dat als men te grote openingen maakte, de muren het gewicht niet meer konden verdragen. Dit is dus de reden dat veel gebouwen met romaanse architectuur een donker interieur hebben. Enkele andere kenmerken van de romaanse bouwstijl die terug te vinden zijn in de oude kathedraal zijn onder andere de rond gebogen muren, rustige en duidelijke vormen, veel versieringen en een kruisvorm als plattegrond.

De gotische bouwstijl

Geleidelijk aan ging rond de 15e eeuw de romaanse stijl geleidelijk over in de gotische bouwstijl. De nieuwe kathedraal die gebouwd werd tussen de 16e en 18e eeuw heeft dan ook vele kenmerken van de romaanse bouwstijl, maar ook een aantal kenmerken van de gotische bouwstijl. Het grootste verschil tussen de romaanse en de gotische bouwstijl is dat men bij de bouw in gotische stijl veel elementen wegliet die voorheen belangrijk waren om ervoor te zorgen dat het gebouw stand hield. In plaats van deze elementen werdt er meer gebruik gemaakt van kruisribgewelven, pilaren en spitsbogen. Al deze toepassingen zorgden ervoor dat het mogelijk was om de gebouwen veel hoger te maken dan voorheen mogelijk was.

De universiteit van Salamanca heeft invloeden van verschillende bouwstijlen, zo hebben de gebouwen romaanse, gotische en maar ook platoreske kenmerken. De belangrijkste kenmerken van de laatst genoemde bouwstijl zijn veel terug te vinden in de facade van de universiteit van Salamanca. Deze gevel is prachtig versierd met verschillende ornamenten zoals kroonluchters, slingers en verschillende andere ornamenten. Zo is er naast de beroemde kikker in de facade ook nog een tijdreiziger te vinden. Deze staat symbool voor de ´reis´ die de universiteit van Salamanca heeft doorgemaakt.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.