De belangrijkste rivieren in Spanje zijn de Duero, de Ebro, de Taag, de Guadalquivir en de Guadiana. Deze vele Spaanse rivieren stromen wel honderden kilometers door het land en wekken veel energie op. De meeste rivieren in Spanje zijn onbevaarbaar.

In het noorden van Spanje lopen de Duero en de Ebro, in het midden van Spanje stromen de Taag, de Guadiana en de Júcar. In het zuiden van Spanje lopen de rivieren de Guadalquivir en de Segura.

De Duero

De Duero stroomt samen met de Taag van de centrale hoogvlaktes in westelijke richting naar Portugal. De Duero ontspringt in de regio Castilië en León en mondt uit in Portugal. De naam Duero betekent ook wel "Gouden Rivier". Deze Spaanse rivier heeft een lengte van 897 kilometer en behoort daarmee tot één van de grootste stroomgebieden van het Iberische Schiereiland.

De Taag

De Taag mondt uit bij Lissabon in de Atlantische Oceaan. Deze Spaanse rivier is ongeveer 1000 kilometer lang en stroomt langs onder andere Toledo. De Taag wordt gebruikt voor de irrigatie van omliggende landbouwgebieden. Er wordt langs de oevers wijn verbouwd.

De Ebro

De Ebro is met 900 kilometer lengte de langste rivier van Spanje en loopt langs Zaragoza. Deze. Spaanse rivier is de enige rivier die naar de Middellandse Zee stroomt.

De Guadalquivir

De Guadalquivir is ongeveer 650 kilometer lang en stroomt langs Córdoba en Sevilla. Deze Spaanse rivier mondt uit in de Golf van Sevilla en is bevaarbaar tot Córdoba voor zeeschepen.

De Guadiana

De Guadiana vormt een grens tussen Portugal en Spanje en stroomt langs de steden Mérida en Badajoz. Het bijzondere aan de Guadiana is dat deze rivier plotseling onder de grond verdwijnt en pas na enkele kilometers weer opduikt.

Andere grote Spaanse rivieren zijn ook nog de Júcar en de Segura. De Júcar mondt na 500 kilometer uit in de Middellandse zee en stroomt door de provincies Cuenca, Albacete en Valencia. De Segura is een iets kleinere rivier die bekend staat om zijn overstromingen en stroomt onder andere langs Murcia.

De meeste Spaanse rivieren hebben een wisselende watervoorraad, dit komt vooral door de vele bergen en het afwisselende regenwater. Daardoor zijn de meeste rivieren in Spanje onbevaarbaar voor de scheepvaart. Alleen de Guadalquivir vanaf Sevilla is stroomafwaarts bevaarbaar. De Duero en Ebro hebben meestal genoeg water maar door de hoogteverschillen zijn deze ook onbruikbaar voor de scheepvaart.

Er is een sterke bodemerosie aanwezig in de rivieren van Spanje. Hierdoor vervoeren ze in het algemeen veel sediment, waardoor er delta´s zijn onstaan. In het noordoosten in Galicië beschikken de Spaanse rivieren over brede mondingen.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.