Als sinds eeuwen heeft Valencia exceptionele gebouwen weten te construeren die een duidelijk onderdeel van de geschiedenis vormen. Valencia kenmerkt zich door de mix van oude en moderne architectuur die prachtig samengaan zonder de folklore van de stad te verliezen. De stad werd pas echt op de kaart gezet toen de stad van kunsten en wetenschappen, ´Ciudad de las Artes y de las Ciencias´ was geboren. Valencia wordt dan ook druk bezocht door geïnteresseerden en liefhebbers van architectuur. Het Gotische gebouw ´La Lonja de la Seda´, een vijftiende-eeuwse zijdebeurs heeft zelfs een plek veroverd op de Werelderfgoedlijst. Nu en in de toekomst zal Valencia de moderne architectuur blijven voortzetten. Dit zal het imago van Valencia blijven veranderen en de mensen doen verbazen.

  • De Valenciaanse architectuur staat vooral bekend om de mix van diverse bouwstijlen.
  • Santiago Calatrava is een architect en ingenieur uit Valencia. Veel van zijn werk is zichtbaar over de hele wereld. Hij laat zich inspireren door organische en menselijke vormen.
  • De stad van kunsten en wetenschappen is één van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden van Valencia.

De architectuur en groei van Valencia is in constante beweging. Dit is terug te vinden in de grote variëteit aan bouwstijlen. Van de historische binnenstad naar de hippe kosmopolitische wijken. Door de hele stad zijn gebouwen van Moderne-, Romaanse-, Gotische,- Renaissance-, Barokke-, en vele andere bouwstijlen te vinden. De stad is een mix van moderne en futuristische stijlen zoals de dierentuin Bioparc en het Valencia straatcircuit; dit zijn toonbeelden van moderne architectuur. Deze stijlen gaan naadloos samen met de combinatie van de klassieke bouwstijlen zoals het gemeentehuis van Valencia. De beste manier om deze ontwerpen te bekijken is om lopend de stad te verkennen. Zo vind je gemakkelijk in de kleine straten van Valencia ook de verstopte parels.

De Spaanse architectuur is buitengewoon rijk en kenmerkend. Spanje is daarom ook in het bezit van een aantal grote en bekende architecten. Na Gaudí, de ontwerper van de ´Sagrada Familia´ komt de Valenciaanse architect en ingenieur Santiago Calatrava, de bedenker van de stad van kunsten en wetenschap in Valencia. Calatrava is geboren op 28 juli 1951 in Benimàmet, voorheen een gemeente dat nu geheel geïntegreerd is als stedelijke deel van Valencia. Hij begon zijn carrière door architectuur te studeren aan de Technische Universiteit van Valencia. Vervolgens verhuisde hij naar Zurich waar hij civiele techniek studeerde aan het Federaal Instituut voor Technologie Zurich.

Calatrava ontving voor het eerst internationale faam door de brug ´Bac de Roda´ in Barcelona. Dit was een onderdeel van de Olympische Spelen van 1992. Zijn ontwerpen zijn over ter wereld zichtbaar en herkenbaar door zijn eigentijdse stijl. Een stijl die geïnspireerd wordt door organische en menselijke vormen waarvan de materialen met uiterste zorg geselecteerd worden.

De moderne architectuur van Valencia is in volle glorie zichtbaar in de stad van kunsten en wetenschappen. Hier bevindt zich een gigantisch cultureel centrum voor cultuur en wetenschap dat tegenwoordig één van de meest spectaculaire bezienswaardigheden van Valencia is. Er staan zes unieke en excentrieke gebouwen, ontworpen door Santiago Calatrava. De stad is geheel toegewijd aan de kunst en wetenschap en functioneert eveneens als stimulans voor de geest van de bezoekers. Zij kunnen zo op een leuke manier meer te weten komen over de verschillende aspecten die geassocieerd zijn met de wetenschap. Zo staat hier het centrum voor muziek en drama, beter bekend als ´Palacio de las Artes´. Een gebouw van 75 meter hoog en 40.000 vierkante meter breed dat vier verschillende ruimtes voor opera-, muziek-, ballet,- en theatervoorstellingen herbergt. Het is gebouwd in het jaar 2005. Dit opvallende gebouw karakteriseert zich door de verschillende verspringingen in hoogtes van de verdiepingen, die weer worden herenigd door een behuizing van twee symmetrische betonnen schalen. Naast het centrum voor muziek en drama bevindt er zich een wetenschapsmuseum, het grootste oceanografische park van Europa en veel meer. De stad van kunsten en wetenschappen is tegenwoordig één van de bekendste plekken in Valencia en vormt grotendeels het aanzicht van de innovatie in architectuur in Valencia.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.