Waarom is 1 november een feestdag in Spanje en Latijns-Amerika?

go to top

Waarom is 1 november een feestdag in Spanje en Latijns-Amerika?

request more info

Contact

Contact

Bianca van Kralingen

Día de los Muertos

El Día de los Muertos ofwel De Dag van de Doden is een van origine Mexicaanse feest- en herdenkingsdag. Traditiegetrouw vindt deze herdenking plaats op 1 en 2 november dus op Allerheiligen en Allerzielen wat ook in Spanje belangrijke dagen zijn. De Dag van de Doden is misschien een ietwat lugubere benaming, maar het is een prachtig moment om al je dierbaren te herdenken.

El Día de los Muertos vindt zijn oorsprong in de tradities van de oude Meso-Amerikaanse indianenvolkeren, zoals de Azteken, Maya´s en Purépechas. In die tijd bewaarde men de schedels van de overledenen en gebruikte deze tijdens bepaalde rituelen. In die tijd werd dit de hele maand augustus gevierd met uitbundige festiviteiten die gewijd waren aan de godin Mictecacihuatl, de “dame van de doden”. Tegenwoordig wordt deze eeuwenoude Latijnse traditie dus gevierd op 1 en 2 november. Men gelooft dat tijdens deze dagen de zielen van de overledenen terugkeren naar aarde. Gedurende het hele jaar worden er spullen verzameld die die dag aan de doden geofferd kunnen worden. Vlak voor 1 november maakt men de graven schoon en worden deze prachtig versierd.
In Spanje worden er speciale missen in de kerk georganiseerd waar de hele gemeenschap dan bij aanwezig is. Vrouwen gaan zelfs speciaal voor deze mis naar de kapper en er worden grote bloemenkransen besteld bij de bloemist. Hierbij wil niemand voor een ander onder doen dus de bloemisten doen dan goede zaken!

In Mexico staat de schedel die twee dagen symbool voor de herdenking. Mensen bouwen prachtige altaren thuis of bij de begraafplaats en sommige mensen verkleden zich en gaan als “skelet” over straat. Het doet wel een beetje aan Halloween denken.

Op ons komt dit allemaal wel vreemd over, maar als je er even over nadenkt is het eigenlijk een mooie traditie. Het is best een goede gewoonte om 1 keer per jaar op grootse wijze je overleden opa of oma te herdenken. En zeker als je dat dan met de hele gemeenschap doet, geeft dat een mooi gevoel van saamhorigheid.

Ben je in die periode in Spanje of Latijns-Amerika? Dan is dit een mooie gelegenheid om naast de Spaanse taal ook de cultuur eens beter te leren kennen!

  • Back