Gabriel García Márquez

go to top

Gabriel García Márquez

request more info

Contact

Contact

Bianca van Kralingen

Gabriel García Márquez

Gabriel García Márquez is een wereldberoemde Colombiaanse schrijver. Hij werd in 1927 in Aratacata, Colombia  geboren. Naast schrijver was hij ook journalist en politiek activist.

Zijn bekendste  boeken zijn Honderd jaar eenzaamheid en Liefde in tijden van cholera. Zijn schrijfstijl is op zijn minst bijzonder te noemen. Een combinatie van realisme en wonderbaarlijke gebeurtenissen die hij in het verhaal presenteert alsof het doodnormale zaken zijn, ook wel magisch realisme genoemd. Als lezer word je hierdoor meegesleept in het verhaal en leef je mee met de personages. Het is dan ook zeer terecht dat hij in 1982 de Nobelprijs voor de Literatuur ontving. Gabriel García Márquez wordt in Colombia en Mexico (waar hij de laatste jaren van zijn leven gewoond heeft) als nationale  held gezien. Zijn boeken zijn verplichte literatuur op de middelbare scholen en universiteiten.

Op donderdag 17 april 2014 overleed hij na een lange strijd tegen kanker in zijn woonplaats, Mexico-Stad. Mensen van over de hele wereld gedenken Gabo. Zijn werk als journalist en politiek activist is een inspiratie voor velen en zijn boeken vormen de nalatenschap van een groot man.

Het boek Liefde in tijden van cholera werd in 2007 verfilmd met Javier Bardem in de hoofdrol. Het is een prachtig en ontroerend liefdesverhaal waar ook aangrijpende thema´s zoals ouderdom en eenzaamheid aan bod komen. Ben je een liefhebber van Latijns-Amerikaanse literatuur dan is dit boek een must!

  • Back