Voetbal in Zuid-Amerika is net zo belangrijk als het voetbal in Europa. Vrijwel alle landen doen er intensief aan mee. Zo zijn er twee, zeer bekende, competities van Zuid-Amerika en nog twee bekende landelijke competities van de grote en voetbalmachtige landen Argentinië en Brazilië.

Het belangrijkste voetbaltoernooi in Latijns-Amerika is vergelijkbaar met de Europese Champions League en heet ‘Copa Libertadores’. De letterlijke vertaling hiervan zou zijn “Beker van Bevrijders van Amerika”. Het is een jaarlijks toernooi dat opgezet is door Confederación Sudamericana de Fútbol (CONMEBOL), de voetbalbond van Zuid-Amerika. Alle Zuid-Amerikaanse landen, met uitzondering van Suriname, Frans-Guyana en Guyana die lid zijn van CONCACAF in Noord-Amerika, zijn leden van de CONMEBOL. Het toernooi wordt gespeeld met de landelijke Zuid-Amerikaanse voetbalclubs. De landen die deelnemen zijn: Chili, Brazilië, México, Colombia, Venezuela, Peru, Bolivia, Paraguay, Uruguay en last but not least Argentinië. Ieder land levert een aantal clubs die meedoen aan deze bekerwedstrijd. Argentinië en Brazilië zijn hierin de grootste landen, zij leveren 5 clubs waar de rest van de landen er 3 leveren. De huidige kampioen van dit toernooi is de Braziliaanse club ‘Corinthians’, zij wonnen in 2012 de finale van de Argentijnse ‘Boca Juniors’.

Naast het specifiek op Latijns-Amerika gerichte voetbaltoernooi, heeft Zuid-Amerika ook nog een populair toernooi. Sinds 1916 organiseert de CONMEBOL de ‘Copa América’. Dit toernooi kan worden vergeleken met onder andere de Africa Cup en het Europees Kampioenschap Voetbal. De deelnemende landen zijn de leden van CONMEBOL (zoals hierboven genoemd) met vanaf 1993 per keer twee gastlanden uit andere werelddelen. Tot nu toe is México 7 keer gastland geweest, maar hebben ook Costa Rica, de Verenigde Staten en Japan deelgenomen aan het toernooi.

De twee grootste landen in Zuid-Amerika zijn Brazilië en Argentinië, het is dan ook niet verwonderlijk dat zij beiden een eigen competitie hebben; een landelijke competitie. Brazilië is een groot land met veel sterkte voetbalteams. De beste clubs zijn ‘Santos’, ‘Palmeiras’ en ‘São Paulo’. De competities worden van mei tot en met december gehouden tussen de 20 nationale clubs. Voor iedere club zijn er thuis- en uitwedstrijden. Vroeger was de landelijke competitie opgedeeld in staatkampioenschappen. Niet omdat ze niet van elkaars bestaan wisten, maar omdat reizen in die tijd moeilijk was in zo’n groot land als Brazilië. Tegenwoordig gaat dit uiteraard makkelijker en kunnen alle clubs tegen elkaar spelen. Toch zijn de Braziliaanse staatkampioenschappen nog steeds belangrijk vanwege traditie en lokale rivaliteit.

Niet alleen Brazilië heeft eigen wedstrijden, ook Argentinië is een groot land met sterke teams en heeft haar eigen competitie. In Argentinië hebben ze ‘Primera División’. Hierin bestaan twee competities: de Torneo Final en de Torneo Inicial. Vroeger was er de Apertura en de Clausura, maar hieruit werd niet duidelijk wie de échte kampioen was. Dit systeem zul je niet snel zien in Europa, maar komt wel bij andere landen in Zuid-Amerika voor. Deze nieuwere opzet van de Torneo Inicial en de Torneo Final zorgde voor één winnaar, in plaats van twee. De kampioenen van Inicial en Final zouden dan strijden om de titel. Uiteindelijk bleek het voor de Argentijnse bond AFA toch nog lastig één winnaar aan te geven en worden de winnaars van Inicial én Final gezien als kampioen. Het wordt echter nog gekker; de winnaar van de finale tussen Inicial en Final mag zich de grote winnaar van Argentinië noemen en zo lijkt het dat de AFA nog niet helemaal voor het nieuwe systeem wil kiezen en er dus ieder jaar drie kampioenen zijn.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.