De Spaanse costa's behoren al jaren lang tot een van de meest populaire vakantie bestemmingen. De Spaanse kust is zeer divers en heeft dan ook veel te bieden. Waar in het Noorden van Spanje de kust ruig is en een erg groen achterland heeft bestaan de costa's in het Zuidoosten van Spanje veelal uit witte zandstranden en helderblauw zeewater.

Het Spaanse woord voor kust is Costa. De Spaanse costa's behoren al jaren tot een van de populairste strandbestemmingen van Europa. De kust van het Spaanse schiereiland is maar liefst 4964 kilometer lang. De ligging van Portugal op het Iberisch schiereiland heeft ervoor gezorgd dat de Spaanse kustlijn opgedeeld is in twee delen. Zo is er de zuidoost kust van Spanje die voor het grootste gedeelte aan de Middellandse Zee gelegen is. De zuidoost kust is tevens opgedeeld in 12 costa's. Het tweede deel van de Spaanse kustlijn is gelegen aan de noordzijde van Spanje aan de Atlantische oceaan, dit gedeelte is opgedeeld in 6 costa's.

Costa Brava

In het uiterste noorden van Spanje ligt de Costa Brava. Costa Brava betekent ook wel de 'ruige, wilde kust'. Deze costa is ongeveer 200 km lang en is een populaire vakantiebestemming bij vooral jonge vakantiegangers. Ten zuiden van de Costa Brava in Catalonië is de Costa Dorada gelegen en bestaat veelal uit bekende badplaatsen en kleine vissersdorpjes. De Costa del Azahar ligt aan wat de ‘Oranjebloesemkust’ betekend, is 120 km lang en heeft zijn naam te danken aan de vele sinaasappelvelden in de omgeving.

Verder naar het zuiden bevindt zich de Costa de Valencia en de Costa Blanca. De belangrijkste stad aan de Costa de Valencia is Valencia, dit is samen met Barcelona een van de weinige steden die een stadsstrand hebben. De Costa Blanca is een 250 km lange kustlijn die is gelegen ten zuiden van Valencia en staat vooral bekend om zijn prachtige baaien met witte zandstranden. Deze costa heeft zijn naam te danken aan de vele amandelbomen die in deze regio groeien. Nog verder naar het zuiden komen we de Costa Calida, “de warme kust”, tegen. In deze regio is ook het grootste natuurbad ter wereld te vinden, ‘Mar Menor’.

Een van de costa's die nog niet overspoeld is met massatoerisme is de Costa Tropical. Deze costa heeft zijn naam te danken aan de vele tropische vruchten die hier groeien. De Costa Tropical is gelegen in Zuid Andalusië en is een paradijs voor rustzoekers, natuurliefhebbers en door het heldere water ook voor duikliefhebbers.

Costa del Sol

Ten zuiden van dit tropische paradijs is de Costa del Sol gelegen. Deze costa is erg in trek bij toeristen en hier vindt men dan ook vele drukke plaatsen die vaak gebruikt worden door overwinteraars. De Costa del Sol kenmerkt zichzelf door de mooie stranden, het warme weer en de brede boulevards. Naast de drukke plaatsen zijn er ook vissersdorpjes te vinden.

Aan de Zuidkust van Spanje vindt men dus vele overwinterbestemmingen. Daarentegen, voor degene die van een actieve strandvakantie houdt, is de Costa Verde een ideale bestemming. De Costa Verde is gelegen in Noord Spanje aan de Atlantische Oceaan en heeft uitgestrekte stranden die worden afgewisseld door rotsen en kliffen die uitlopen tot in zee. Doordat er in deze regio ook in de zomer af en toe een bui valt is er veel groen te vinden. In de directe omgeving van de Costa Verde zijn enkele prachtige steden te vinden en ook de bergtoppen van de Picos de Europa. De Costa Verde is dan ook de ideale bestemming voor wandelaars, klimmers of fietsers die een grote diversiteit aan natuur binnen handbereik willen hebben.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.