Het stadsfeest van de mooie stad in het noorden van Spanje, San Sebastian, is zonder twijfel het luidruchtigste feest onder de Spaanse feesten. Maar waarom eigenlijk? De rustige maar toeristische stad San Sebastian laat flink van zich horen op 20 januari wanneer honderden mensen met trommels door de straten van San Sebastian lopen.

  • Het feest van de stad heet de ‘Tamborrada’, omdat het allemaal om de trommels draait. Dit is ook meteen de reden voor het zijn van het luidruchtigste feest van Spanje. Een hele dag lang hoor je niets anders dan ritmische slagen op de trommel.
  • Alhoewel San Sebastian qua grootte zich voordoet als een kleine stad, is het toch één van de meest bekende toeristenbestemmingen van Spanje. De stad ligt in Noord-Spanje, in de autonome regio Baskenland. De afstand van maar 20 kilometer van de Franse grens en haar prachtige plek aan de kust maakt San Sebastian een must see van Spanje.

Tamborrada

De ‘Tamborrada’ is hét stadsfeest van San Sebastian, maar ook veel toeristen komen erop af. Naast ritmische slagen op de muziek, mag je ook als een gek op de trommels slaan en zoveel lawaai maken als je kunt. Het is begonnen met een optocht uit de Santa María kerk naar de kerk in het oude deel van San Sebastian in de wijk ‘Antiguo’. Deze optocht eindigde met een feestelijke dans begeleid door fluiten en trommels van de militaire band. Sinds die dag worden de militairen geïmiteerd door bijna iedereen. Mensen verkleed als militairen marcheren met trommels door de straten van San Sebastian. Kinderen zijn verkleed als kleine soldaatjes uit de tijd van Napoleon en marcheren vrolijk mee. Het is een traditie geworden om verkleed te gaan als militair of kok. Dat laatste komt van de traditie om als volwassene te gaan dineren in sociedades gastronómicas. Dit was vroeger alleen toegankelijk voor mannen, maar tegenwoordig laten zelfs de strengste clubs ook vrouwen toe waardoor het een diner voor alle volwassen is geworden.

Het evenement begint om 12 uur ’s nachts wanneer de vlag op ‘Konstituzio Plaza’ in het oude deel van de stad (Parte Vieja) gerezen wordt. Vanaf dat moment hoor je 24 uur lang niets anders dan trommels. Iedereen marcheert op muziek door de stad in speciale kostuums die vaak een land presenteren. Het speciale kostuum van de militairen in Schotland bestaat bijvoorbeeld uit een rode of blauwe rok met bijpassend shirt. Zo heeft iedere groep mensen een ander kostuum. Er zijn in feite twee programma’s gedurende deze 24 uur: het geregelde programma, waar stoeten mensen de straten onveilig maken met hun ritmische kabaal, en het deel waar mensen zo aritmisch en ongeregeld mogelijk op hun trommels slaan. De muziek is vaak marcheer muziek om het gevoel van de militairen zo echt mogelijk te maken. Bekende muziek is ‘March of Sebastian’, die speciaal gecomponeerd is voor dit evenement, ‘Erretreta’, ‘Tatiago’ en ‘Iriyarena’. Het feest eindigt 24 uur later om 12 uur ’s nachts wanneer de vlag op ‘Konstituzio Plaza’ weer omlaag gehaald wordt.

San Sebastian

San Sebastian is een kleine stad die groot (bekend) is geworden door het internationale filmfestival in de stad en de ‘Tamborrada’. Qua grootte lijkt San Sebastian niet echt op een stad, maar met meer dan 186.000 inwoners mag het wel degelijk als stad beschouwd worden. San Sebastian ligt in de autonome regio Baskenland en dus spreken de mensen Baskisch en Castiliaans (gewoon Spaans). Het heeft veel stadsdelen, waaronder ‘Parte Vieja’, ‘Antiguo’ en ‘Amara Zaharra’. San Sebastian heeft dus naast een prachtige kustlijn ook een geweldige binnenstaddie zeker de moeite waard is om te bezoeken..

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.