El Clásico

El Clásico: de voetbalwedstrijd tussen de 2 grootste Spaanse voetbalclubs. De wedstrijd wordt gezien als dé grote voetbalklassieker van Spanje en misschien zelfs wel van de hele wereld. Er heerst al jarenlang een rivaliteit tussen Real Madrid en FC Barcelona.

De rivaliteit gaat heel ver terug in de geschiedenis. Nadat generaal Franco zijn overwinning haalde tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) werd de Catalaanse cultuur en identiteit jarenlang de kop ingedrukt door het Madrileens gezag. Real Madrid wordt als symbool van de centrale Spaanse overheid beschouwd, dit komt mede door de koninklijke benaming (Real) die de club heeft. Veel Catalanen voelen geen band met Spanje, ook spreken zij een ander soort Spaans. FC Barcelona wordt gezien als symbool van het nationalisme van Catalonië omdat Barcelona de hoofdstad van de provincie is. Tijdens deze periode leek het erop dat de scheidsrechters Real Madrid bevooroordeelden met mogelijk invloed van de hogere kringen.

Het kleedkamerincident van 1943

Het eerste incident dat voorviel in de periode na de oorlog, oftewel de ‘posguerra’ is het ‘kleedkamerincident’. Spaanse miliatairen zouden voordat de wedstrijd begon de kleedkamer van Barca binnen zijn gelopen en hebben gezegd dat de spelers rustig aan moesten doen. Real Madrid heeft vervolgens met 11-1 gewonnen, waarbij er 7 goals werden gescoord in 14 minuten tegen een club die op papier net zo sterk is...

Finale van de flessen

In 1968 werd de spanning nog meer verhoogd tussen de twee clubs door de voorzitter van Real Madrid; Santiago Bernabéu Yeste. Toen FC Barcelona de finale van de Copa del Generalísimo won met 0-1 begonnen de ultras van Real flessen naar de spelers van de Catalaanse club te werpen. Toen Santiago Bernabéu Yeste vervolgens nog een paar ‘leuke’ controversiële uitspraken deed zoals ‘‘Catalonië is prachtig, alleen jammer dat de Catalanen daar wonen’’ was de bom natuurlijk helemaal gebarsten.

Vervolgens had FC Barcelona een hoogtij periode en daarna Real Madrid. FC Barcelona raakte in verval totdat onze eigen Johan Cruijff bij de club kwam spelen en zorgde voor de eerste landstitel sinds 14 jaar. Hij verdiende daardoor de bijnaam ‘El Salvador’, wat ‘de redder’ betekent.

Door de jaren heen zijn er nog meer incidenten voorgevallen waardoor de rivaliteit tussen de twee grootste clubs van de wereld alleen maar erger is geworden. Tegenwoordig staat de spanning op een laag pitje.

De 2 clubs hebben inmiddels al meer dan 225 wedstrijden tegen elkaar gespeeld en behoren tot de grootste clubs van de wereld! Ze hebben fans over de hele wereld. Maar wie de beste club is dat zul je zelf moeten zien.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.