Flamenco

Het bekendste fenomeen uit de Spaanse muziekindustrie is de flamencomuziek. De oorsprong van flamenco ligt in het zuiden van Spanje, Andalusië. Behalve de flamenco zi jn er echter nog veel meer Spaanse invloeden terug te vinden in de muziek die bekend is in Nederland. Flamenco is een van Spanje´s meest bekende muziekgenres. Flamenco is een verzamelnaam voor de dans, muziek en zang die in de tweede helft van de 19e eeuw is ontstaan in het zuid spaanse Andalusië. De eerste dingen die meteen opvallen aan de flamenco is het twaalftels-systeem, de Arabische klankinvloeden en de uitbundige versieringen zoals de kledingstijl die bij dit muziekgenre worden toegepast. De flamenco staat veelal bekend als krachtig, expressief en temperamentvol.

De basis van de de flamenco is de zang. Deze zang wordt ook wel cante flamenco genoemd. De cante flamenco wordt ondersteund door de baile flamenco, de dansstijl. De baile flamenco bestaat uit vaak sierlijke arm- en handbewegingen en ingewikkeld voetenwerk. Het voetenwerk wordt ook wel ‘taconeo’ genoemd.

Als men opzoek gaat naar informatie over de flamenco komt men ook vaak het woordje Duende tegen. Duende is het moment waarop de gitarist, zanger of danser zo opgaat in de muziek, dat er voor zorgt dat er iets ontstaat wat meer is dan alleen, zang, dans of muziek. Op het moment dat er een duende plaatsvindt, is het publiek zich adembenemend aan het concentreren op de persoon die deze Duende bezit.

Spaanse Popmuziek

Naast de flamenco is er een aantal spaanse zangers die hun sporen in de spaanse popmuziek wereldwijd verdiend hebben. Alejandro Sanz en David Bisbal zijn daar goede voorbeelden van. David Bisbal heeft in Nederland naamsbekendheid gekregen nadat Jeroen van der Boom in 2007 het liedje ‘Jij bent zo’ uitbracht. Het orgineel van dit liedje is spaanstalig en is gezongen door David Bisbal. Tijdens het concert van Jeroen van der Boom was David dan ook een van de eregasten. De covering van ‘Silencio’ naar ‘Jij bent zo’ was niet het enige lied dat voor de wereldwijde bekendheid heeft gezorgd voor David Bisbal. Buiten Nederland en Spanje om is David wereldwijd erg bekend geworden door het lied ‘Wavin´ Flag’ dat hij samen met K´naan, een afrikaanse artiest uitbracht als titelsong voor het WK voetbal in Zuid Afrika 2010. Dit lied werd een enorme hit, en sindsdien is David Bisbal een veelgevraagde artiest over de hele wereld. Tevens heeft hij een aantal Latin Awards op zijn naam staan.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.