Zoals we allemaal weten zijn een van de dingen waar Spanje bekend om staat de beroemde schilders en de prachtige kunst. De meest beroemde Spaanse schilder is Diego Velázquez. Hij is één van de grootste schilders ooit! Met zijn individuele stijl en techniek heeft Diego Velázquez een enorm grote invloed gehad op de Europese kunst. De jonge Velázquez zei ooit: "Ik ben liever de beste schilder in normale dagelijkse dingen dan de tweeder beste in hogere kunst." Voor degenen die een beetje van cultuur houden is deze interessante schilder zeker de moeite waard om meer over te weten!

Diego Velázquez heeft een behoorlijk indrukwekkend leven gehad. De kunstschilder is geboren in Sevilla 6 juni 1599. In 1611 gaat hij schilderen bij Fransico Pacheco. Dit is geen grote schilder, maar hij leert Diego Velázquez wel de fijne kneepjes van het vak. Ook leert hij via deze man de vrouw kennen waar hij in 1617 mee zal trouwen. Dit is namelijk de dochter van Pacheco. In datzelfde jaar wordt Diego Velázquez ook lid van een schildersgilde waardoor hij zijn eigen atelier kan beginnen.

Philip IV: 5 jaar later, in 1622 vertrekt Diego Velázquez voor de eerste keer naar Madrid. Daar krijgt hij in 1623 zijn eerste opdracht om een portret van koning Philip IV te schilderen. Dit is een groot succes en hij wordt aangesteld als hofschilder en de enige persoon die de koning mocht schilderen.

Overgave van Breda: Later in 1634 en 1635 werkte Diego Velázquez mee aan het decoreren van een nieuw paleis genaamd Buen Retiro. Een van de belangrijkste werken is ´De overgave van Breda´. Dit kunstwerk, wat bestaat uit 12 schilderijen, wordt gezien als het beste historische werk uit de geschiedenis van West-Europa. Het werd gemaakt door verschillende schilders. Op dit schilderij zijn veldslagen te zien. Na 12 maanden geeft het belegerde Breda het beleg op. Het 12e schilderij laat de overname ceremonie zien waarin de sleutels van de stadspoorten worden overgedragen.

De Paus en ´Las Meninas´: Velázquez bracht ook wel eens bezoeken aan Italië. Bij zijn tweede bezoek mocht hij een portret schilderen van de paus. Dit beroemde portret wordt ´Paus Innocentius X´ genoemd. De Paus vond het zelf echter te ´waarheidsgetrouw´. Eenmaal terug in Spanje schilderde Diego Velázquez zijn belangrijkste schilderij: ´Las Meninas´ een portret met leden van de koninklijke familie en het hof. Het centrale figuur op dit portret is Infanta Margarit met haar hofdames, en hond. De eigenlijke hoofdfiguren, het koninklijk paar, is slechts in een spiegel afgebeeld.

Stijl: Diego Velázquez wordt ook wel de ´schilder der schilders´ genoemd. Dit komt omdat hij op dusdanige wijze aandacht gaf aan licht, ruimte, lijnen en kleur. Hij schilderde vooral landschappen, scènes uit het normale leven, religieuze schilderijen, genrestukken en portretten van de koningklijke familie. Hij heeft invloed gehad op veel andere schilders zoals Corot, Manet, Goya, Courbet en Whistler. Spanje mag heel erg trots zijn op dit stukje historie!

In Spanje kun je zijn werk bewonderen in Madrid en Sevilla. Een echte aanrader om eens te bekijken!

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.