Spanjaarden beginnen er ’s ochtends vroeg al mee wanneer ze voor het werk ergens gaan ontbijten. Uiteraard zijn er veel soorten koffie en het assortiment wordt alleen maar groter. Op iedere soort koffie zijn er weer een paar variaties om zo voor iedereen zijn of haar perfecte koffie te maken. Het werk in een bar wordt er niet makkelijker op..

  • Het eerste kopje koffie werd al heel lang geleden gedronken, maar niet op de manier zoals wij het nu drinken. Hoewel je anders verwacht, werd koffie in Spanje een heel lange tijd alleen door de koninklijke familie en de adel gedronken.
  • Van zwarte koffie naar koffie verkeerd en van koffie met alcohol naar ijskoffie. Alles is mogelijk. Ze hebben natuurlijk wel allen hun eigen Spaanse benaming. Altijd handig om te weten; ook wanneer je in Spanje een koffie wilt bestellen die het meest op de koffie van thuis lijkt.

Koffie geschiedenis

Koffie zelf bestaat al heel lang: omstreeks 1500 werd er al koffie gedronken door de Jemenitische, wijze Soefi’s om wakker te blijven tijdens het bidden. Rond 1600 kwam het naar Europa en hier werd het beschouwd als medicijn.Hoewel het officieel geen medicijn is, is het wel een gezond middel. Het stimuleert bijvoorbeeld het centrale zenuwstelsel en bevordert de ademhaling en de spijsvertering.

Waar Spanje op heel veel aspecten voorloopt op de rest van Europa, kwam de koffie echter pas laat aan in Spanje. Daarbij werd het in eerste instantie, en voor een lange tijd, alleen nog maar gedronken door de koninklijke familie en de adel. Toen uiteindelijk in 1764 (eerste koffiecafé in Amsterdam al in 1663) het eerste koffiecafé werd geopend in Madrid ging het snel. Een paar jaar later werden ook in Barcelona koffiecafés geopend en deze inspireerden vele andere steden in Spanje. De Spaanse koffie was een feit. Inmiddels zijn we al bijna 250 jaar verder en zijn er verschillende variaties op koffie.

Soorten koffie in Spanje

Wie een (bij)baantje zoekt in een Spaans café, zal zich toch goed moeten inlezen over de verschillende soorten koffie. Spanje houdt van veelzijdigheid, in de zomer en in de winter. Er zijn dan ook niet voor niets 7 soorten koffie met elk ook nog zijn eigen variaties aan de hand van de wensen en behoeften van de klanten. Hieronder een korte uitleg over de soorten koffie die in de cafés te vinden zijn:

Café solo is een sterke kop zwarte koffie die vaak na maaltijden of bij het ontbijt wordt gedronken. Een Cortado is een sterke kop koffie met een beetje warme melk. Een cortado wordt vaak gedronken uit een glas en lijkt veel op buitenlandse koffie. Café con leche, de naam zegt het al: koffie met melk. Café con leche is het meest bekend onder de buitenlanders en vergelijkbaar met koffie verkeerd. Het is een kop koffie met warme melk die vaak bij het ontbijt genuttigd wordt.Na 11 uur ’s avonds wordt de café con leche vervangen door een sterkere kop koffie. Een americano is koffie op z’n Amerikaans: een grote kop zwarte koffie. Een Americano is minder sterk dan een café solo. Speciaal voor de mannen is er een carajillo, vergelijkbaar met een café solo. Een klein, sterk kopje koffiemaar dan met een scheut whisky, cognac of een ander soort likeur. Deze koffie wordt veel gedronken door Spaanse mannen. Ook de cappuchino heeft Spanje bereikt, al zijn de Spanjaarden er zelf niet zo fan van. De cappuchino is verkrijgbaar met een topping van slagroom of opgeklopte melk. Als Spanjaarden het al drinken, is dit met opgeklopte melk. De slagroom is namelijk voor toeristen. Niets is immers ‘veiliger’ dan cappuchino met slagroom; je weet wat je krijgt. Voor de zomer is er de café con hielo: koffie met ijs. Wanneer je een café con hielo bestelt, krijg je een café solo of een cortado met suiker en een glas met ijs. De bedoeling is dat je zelf de koffie in het glas met ijs schenkt en geniet van een heerlijke, verfrissende en koude koffie.

Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten koffie, maar dit zijn de meest voorkomenden.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.