Spaanse Kaas

go to top

Spaanse Kaas

Manchego

Wendy

Veel mensen weten niet dat Spanje een grote variëteit aan kazen heeft. Toch kun je in Spanje allerlei verschillende kazen vinden. Een van de bekendste is de Manchego kaas, maar Spanje kent nog veel meer verschillende kazen. De meeste Spaanse kaas vindt zijn herkomst in het gebied Asturië, wat bekend staat als een echte kaasstreek.

  • Manchego is een van de bekendste Spaanse kazen en wordt ook in Nederland veel gegeten.
  • In de bekende kaasstreek Asturië vindt ieder jaar een kaasmarkt plaats, waar boeren vanuit de hele streek hun producten verkopen.

Spanje kent een grote variëteit aan kazen en er zijn dan ook heel veel verschillende kazen te vinden met allemaal weer een hele andere smaak. Eigenlijk worden alle soorten kazen wel gemaakt in Spanje. Zo vind je er bijvoorbeeld  de bekende jonge en oude kaas, maar ook witschimmelkaas, blauwe kaas of extra pittige kaas. Enkele bekende kazen uit Spanje zijn de Manchego, de Tetilla en de Cabrales. Spaanse kaas wordt gemaakt van de melk van koeien, schapen, geiten of van een combinatie van deze drie.

De bekendste kaasstreek van Spanje is Asturië in het noorden van Spanje. In deze regio maken kleine familiebedrijfjes al generaties lang kaas.  Wat leuk is om te zien wanneer je een bezoek brengt aan deze regio is dat de herders nog steeds met hun kuddes schapen en geiten door het gebied rondlopen. De meest beroemde kaas uit deze regio is de Cabrales, een schimmelkaas die voortkomt uit de combinatie van koeien-, schapen- en geitenmelk. Deze kaas heeft zijn bijzondere smaak te danken aan het rijpingsproces in kalkstenen grotten.  Iedere laatste zondag van augustus, wordt er in dit gebied een grote kaasmarkt gehouden, waar  kaasboeren vanuit het hele gebied samenkomen om hun producten te verkopen.

Manchego Kaas

De meest bekende kaas uit Spanje is de Manchego kaas. Deze schapenkaas wordt vernoemd naar La Mancha en wordt hier al ruim tweeduizend jaar gemaakt van de volle melk van de Manchega schapen. Manchego heeft een vrij zoete maar milde smaak. Vroeger was de kaas erg geliefd bij herders, die de kaas meenamen op hun trektochten, omdat de kaas een erg lange houdbaarheid had. De kaas kent tegenwoordig een rijpingsperiode van ongeveer twee tot drie maanden en is onder te verdelen in 4 categorieën. Jonge Manchego wordt in Spanje ‘fresco’ genoemd, jong belegen heet ‘semicurado’, belegen noemen ze‘curado’ en oude Manchego heet in Spanje ‘viejo’.

De Manchego kaas behoort tot één van de vele Spaanse specialiteiten en wordt op heel veel verschillende manieren gebruikt. Het kan gegeten worden als een tapa, verwerkt worden in een salade of natuurlijk geserveerd worden op een kaasplankje, waar die vaak gecombineerd wordt met een pasta van kweepeer en noten. Wat bijzonder is aan de Manchego kaas is dat deze tegenwoordig eigenlijk in heel Spanje geproduceerd wordt maar dat het nog nooit iemand gelukt is om de kaas perfect na te maken als in La Mancha. De weersomstandigheden in La Mancha zijn namelijk uniek. De zomers zijn lang, droog en heel heet, terwijl de winters erg koud zijn.    

  • Back

Meer reisverhalen