De Spaanse cultuur kent vele verschillende gebruiken en tradities. De siësta, de aparte indeling van de dag met maarliefst 4 eetmomenten en dan zijn er ook nog de tientallen verschillende soorten Tapas. Zo zijn er nog tal van andere aparte, ‘gekke’ gebruiken uit de Spaanse cultuur op te noemen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de stierengevechten in Pamplona of La Tomatina in Buñol. Hieronder een kleine greep van de soms wel heel aparte gebruiken van de Spaanse cultuur.

Siësta

Veel winkels, supermarkten en andere openbare plekken in de Spaanse dorpen en steden sluiten tussen 14 en 17 uur. Bij veel mensen staat siësta bekend als het middagdutje van de mensen die werken in Spanje. Dit is echter lang niet altijd het geval. Maar een klein deel van de Spaanse bevolking houdt ook daadwerkelijk een middagdutje. Omdat het tijdstip van de siësta ookwel het tijdstip is waarop de lunch wordt gegeten in Spanje, kiezen veel Spanjaarden ervoor om deze tijd door te brengen met familie of in een café voor een uitgebreide lunch. De Spaanse lunch die plaatsvindt tussen 14 en 15 uur is te vergelijken met de avondmaaltijd die in Nederland gegeten wordt. Grote warme gerechten die vaak met het hele gezin gegeten worden. Nadat de Spanjaarden hun middagdutje of hun uitgebreide lunch erop hebben zitten gaan ze weer aan het werk tot 19 á 21 uur.

Tapas

Na de uitgebreide lunch wordt er tussen 18 en 19 uur vaak samen met collega’s tapas gegeten. Amandelen, olijven, ham, chorizo en garnalen zijn maar een aantal voorbeelden van tapas. Deze kleine hapjes worden voornamelijk gebruikt om de eetlust op te wekken, want rond de klok van 22 uur zullen de inwoners van Spanje beginnen aan hun laatste maaltijd van de dag, het diner. Het diner is veel lichter dan de lunch van de Spanjaarden. Dit is dan ook de reden dat er tussen de lunch en de avondmaaltijd nog tapas worden gegeten.

La Tomatina

Tot slot; La Tomatina dit is een feest waarbij gevierd wordt dat er nieuwe rijpe tomaten van het land geoogst worden. Het festival begint iedere laatste woensdag van Augustus om 10.00 met een ham die wordt opgehangen aan een ingevette paal. De start van het tomatengevecht vindt plaats zodra iemand de ham van de ingevette paal af heeft weten te krijgen. Op dat moment komen er vrachtwagens vol met tomaten het Plaza del Pueblo opgereden en kan het gevecht beginnen! Na precies een uur zal het eindsignaal gegeven worden en begeven alle inwoners en toeristen zich naar de dichtsbijzijnde tuinslang om zich van de tomatenresten te ontdoen. Sinds 1957 werd het tomatengevecht officieel toegestaan en sinds 1980 worden er zelfs tomaten uitgedeeld door de gemeente. Het eerstvolgende tomatengevecht zal plaatsvinden op woensdag 28 augustus 2013. Tijdens een cursus spaans is Buñol zeker een bezoekje waard.

Photo by renotahoe

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.