Steeds populairder, ook in Nederland, worden de Spaanse dansen. Flamenco en salsa, we hebben er allemaal weleens van gehoord. Maar waar komen deze dansen vandaan, zijn het echte Spaanse dansen of zijn ze ontstaan elders in de wereld?

Flamenco is een van de meest complexe dansen ter wereld. Flamenco is ontstaan in de tweede helft van de negentiende eeuw in Andalusië, het zuiden van Spanje. Bij flamenco denkt men vaak aan flamenco dans, maar flamenco is meer. Flamenco is een combinatie van baile (dans), toque (gitaarspelen), cante (zang) en palmas (handgeklap). Het is een temperamentvolle, expressieve en krachtige dans en wordt gekenmerkt door zijn voetenwerk, ritmes, kledij en castagnetten. Vandaag de dag is flamenco één van de belangrijkste culturele exportproducten van Spanje.

Een andere dans waarvan men denkt dat het een Spaans dans is, is salsa. In Nederland is het salsa dansen zeer bekend en er zijn dan ook veel mogelijkheden om deze dans te leren. Salsa is een verzamelnaam voor verschillende soorten dansen en ritmes zoals son, mambo, guaguancó, cha-cha-cha en de dázon. Het ritme van de dans bestaat uit 8 tellen verdeeld over twee keer vier tellen, waar men van elke vier tellen één tel rust neemt.

Als je salsa danst hoef je geen ingewikkelde choreografie te onthouden, je mag ook zeker improviseren. Je hoeft dus geen professionele danser te zijn! Met het juiste ritme, de basispassen en draaitechniek kom je al een heel eind. Het voetenwerk is gelukkig niet ingewikkeld, daarmee zet je de basispassen en de rest van je lichaam doet het overige (dans)werk, zoals sierlijke armbewegingen die kenmerkend zijn voor salsa.

Salsa kom je zowel in Spanje als in de Spaanstalige landen van Latijns-Amerika tegen en is een smeltkroes van verschillende culturen van volkeren die naar Cuba kwamen en ieder hun eigen muziek en dansstijl meenamen. Vooral de Afrikaanse slavenmuziek en Spaanse zang zijn erg van invloed geweest bij het ontstaan van salsa. Vandaag de dag zijn er zo´n 15 miljoen Latijns-Amerikanen die salsa dansen.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.