Als we over Spaanse producten praten dan horen de auto’s van SEAT daar zeker bij.  In de jaren ‘60 zag je op de weg voornamelijk maar één soort auto, namelijk de Seat 600. Dit is dan ook de reden dat de Seat 600 symbool staat voor de Spaanse industriële ontwikkeling.

  • De afkorting SEAT staat voor Sociedad Española de Automóviles de Turismo.
  • Seat vernoemt al haar modellen naar Spaanse plaatsen. Voorbeelden zijn de Seat Ibiza, de Marbella en de León.
  • De eigenaar van SEAT is Volkswagen Auto Group.

Op 9 mei 1950 werd het bedrijf ´Sociedad Española de Automóvil de Turismo´ opgericht. Op dat moment was dictator Franco aan de macht, die de motorisering binnen Spanje wilde stimuleren. Spanje was echter niet in staat om zelf auto's te produceren, dus hulp van buitenaf was nodig. Via staatsbedrijf INI werd er een overeenkomst gesloten met het Italiaanse merk Fiat om een aantal van hun modellen te gaan maken. Een belangrijke eis was wel dat 90% van de productiematerialen uit eigen land zouden zijn.

Om de autoproductie te kunnen realiseren, werd er een grote fabriek gebouwd in Zona Franca, net buiten Barcelona. Op 13 november 1953 werd er de allereerste auto gemaakt: de Seat 600 die deels uit Italiaanse onderdelen bestaat. Sinds 1957 komen alle auto-onderdelen uit Spanje en werd de eerste echte Spaanse auto geproduceerd. De Seat 600 werd een razend populaire auto onder de Spaanse bevolking. Seat heeft er dan ook in totaal 800.000 auto's van geproduceerd in ruim 16 jaar tijd. Zelfs tegenwoordig zijn deze auto's nog populair vanwege hun nostalgische verleden.

Na het overlijden van dictator Franco verandere Spanje in een democratie en zocht aansluiting bij de West- Europese landen. Seat kwam te koop te staan en Fiat leek het meest voor de hand liggend voor de overname van het bedrijf. Een onderhandeling tussen de twee bedrijven resulteerde in  1976 tot een overeenkomst. Fiat zat echter in die tijd financieel slecht en de deal ging uiteindelijk niet door. INI besloot de overeenkomst van Fiat over te nemen, zo bleef Seat een echt Spaans bedrijf.

Seat breidde zich in de loop van de jaren verder uit en produceerde eigen modellen zoals de Ibiza en de Marbella. Later volgden er meerdere modellen, die net als de Ibiza en de Marbella, allen vernoemd worden naar Spaanse plaatsen zoals de Toledo, León en Córdoba.

In 1982 werd er een overeenkomst gesloten met Volkswagen om meer Volkswagens in Spanje te produceren. Ruim drie jaar later nam Volkwagen 51% van de aandelen van Seat over. Dit groeide in de jaren daarna door tot 100%. Seat werd zo onderdeel van de Volkswagen Auto Group. In de loop der jaren werd dit ook duidelijk zichtbaar toen er modellen uitkwamen die bijna identiek waren aan de Volkswagen modellen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de gelijkenissen tussen de VW Sharan & de Seat Alhambra.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.